Speurtocht naar goedkoopste energieleverancier rendeert

De Vlaming heeft de smaak van het vergelijken van energieprijzen te pakken. Vorig jaar veranderden 411.031 Vlaamse gezinnen van elektriciteitsleverancier, ruim 303.000 switchten van gasleverancier. Vergelijken blijft lonen, zelfs nu de prijsverschillen tussen de leveranciers kleiner zijn geworden.

Vlaamse gezinnen bleven ook in 2013 en na het topjaar 2012 lustig van energieleverancier veranderen. Dat bewijzen de jaarcijfers van de Vlaamse energieregulator VREG. Meer nog: de Vlamingen waren in 2013 koploper in Europa, blijkt uit onderzoek van het consultancybedrijf VaasaETT. Vorig jaar veranderde 16 procent van de energieverbruikers in Vlaanderen van leverancier. We laten de ons omringende landen Frankrijk (nog geen 5%), Duitsland (8%) en Nederland (13%) ver achter ons.

De smaak van het vergelijken en switchen kregen we te pakken in 2012. Toen bevroor de overheid de energieprijzen van april tot het einde van dat jaar. Ze lanceerde een grote bewustwordingscampagne om de consumenten erop te wijzen dat ze kosteloos, zonder verbrekingsvergoeding, kunnen overstappen naar een andere energieleverancier, en over de besparing die dat kan opleveren.

De resultaten bleven niet uit. De consumenten zijn alert en dat heeft geleid tot meer concurrentie en tot een verlaging van de prijzen voor elektriciteit en gas. Een gezin met een doorsneeverbruik betaalde vorig jaar 703,40 euro voor elektriciteit, 31 euro of ruim 4 procent minder dan in 2012. Een gezin met een klein verbruik zag de prijs voor elektriciteit tegenover 2012 zelfs met ruim 9 procent dalen.

Ook voor gas moest een doorsneegezin minder diep in de buidel tasten. Een gezin dat verwarmt met aardgas betaalde in 2013 gemiddeld 1.438 euro voor gas, tegenover 1.537 euro in 2012, bijna 6,5 procent minder.

Ook de groepsaankopen leidden tot lagere tarieven. Toch mag u zich niet laten verblinden door het succes van de groepsaankopen. Soms is het voor een individuele klant, bijvoorbeeld wegens zijn specifieke verbruik, interessanter om zich niet bij de groepsaankoop aan te sluiten.

Informeer u dus goed op voorhand, eventueel via de V-test op de website van de VREG. Zo kunt u controleren welke leverancier u het voordeligste tarief biedt.

Btw
De prijsdalingen in 2013 houden nog geen rekening met ‘het presentje’ dat de federale regering voor de consumenten in petto had. Want sinds 1 april betaalt u geen 21 procent maar nog slechts 6 procent btw op uw elektriciteit. Voor een gezin met een verbruik van 3.500 kWh levert dat een jaarlijkse besparing op van 115,50 euro.

Toch is die btw-verlaging op langere termijn geen cadeau voor de werknemers en de ambtenaren. Want de elektriciteitsprijzen bepalen mee de evolutie van de gezondheidsindex, en die dient als basis voor de loonindexering. Een daling van de elektriciteitskosten maakt dat de spilindex minder snel wordt overschreden zodat een indexaanpassing langer op zich zal laten wachten. De lonen en ambtenarenwedden zullen dus minder snel stijgen. Wie wel wint bij de btw-verlaging zijn de zelfstandigen. De vergoeding van een zelfstandige staat los van de vraag of de spilindex is overschreden.

Als de energieprijzen onder controle moeten blijven, is het dus vooral zaak dat er voldoende concurrentie is en dat er voldoende aanbieders zijn. Voor gezinnen zijn er in Vlaanderen 15 aanbieders van elektriciteit, voor aardgas 12. ‘Het is hoopgevend dat er toch een paar nieuwkomers op de markt zijn gekomen die op korte termijn al een mooi marktaandeel in Vlaanderen wisten te veroveren’, zegt Dirk Van Evercooren, directeur marktwerking bij de Vlaamse energieregulator. Zoals blijkt uit de tabel op de vorige pagina, pakken sommige nieuwkomers zoals Octa+ met aantrekkelijke tarieven uit om zich te profileren.

12 %
Het verschil tussen de gemiddelde en de laagste prijs op de markt voor elektriciteit bedraagt 12 procent. Voor aardgas is dat 7 procent.

Hoewel de toegenomen concurrentie ertoe leidde dat de prijzen van de diverse aanbieders naar elkaar toe groeiden, blijft het lonen de prijzen te vergelijken. Vorig jaar bedroeg het verschil tussen de gemiddelde en de laagste elektriciteitsprijs op de markt 12 procent. Voor aardgas was dat 7 procent. Waarschuwing

Vast of variabel contract?
Kiest u voor een vast contract, dan is de energieleverancier verplicht de energie tegen een vooraf vastgestelde prijs te leveren. Volgens de VREG lag het prijsniveau van de vaste contracten in heel 2013 lager dan dat van de variabele contracten. Waarom precies dat zo is, kon de regulator helaas niet onderzoeken door een gebrek aan mankracht. Dat de prijzen voor vaste contracten lager liggen dan die voor variabele druist alleszins in tegen het intuïtieve aanvoelen dat vaste contracten duurder moeten zijn omdat de energieleverancier zich moet indekken tegen mogelijk onvoorziene prijsstijgingen.

Een vast contract kan voordelig zijn als u verwacht dat de energieprijzen zullen stijgen. Omgekeerd kan een variabel contract voordelig zijn als de prijzen naar verwachting zullen dalen. Volgens energiespecialisten is er nog altijd een overaanbod van energie op de markt en dat is nog lang niet weggewerkt. De energieprijzen zullen volgens bepaalde waarnemers de komende twee, drie jaar laag blijven.

Toch moet u voor ogen houden dat de prijzen altijd kunnen exploderen, bijvoorbeeld door een internationale crisis zoals in Syrië of Oekraïne, en dat u die prijsverhogingen gepresenteerd zult krijgen.

Naast de prijs voor energie en de btw bestaat uw energiefactuur ook nog uit heffingen en voor een belangrijk deel uit de nettarieven. Dat is de prijs die de netbeheerders aanrekenen voor het gebruik van het net. De nettarieven omvatten de transmissiekosten voor het vervoer van elektriciteit, de kosten voor het vervoer over het net van gas en de distributiekosten.

Het aandeel van de nettarieven in uw energiefactuur is niet te onderschatten. Op uw elektriciteitsfactuur maakten ze eind 2013 - dus voor de btw-verlaging - gemiddeld 36 procent van de totale factuur uit, tegenover 44 procent voor elektriciteit. De gasrekening bestond eind vorig jaar voor 23 procent uit nettarieven tegenover 58 procent voor het gas.

De nettarieven zijn bevroren tot eind dit jaar. En dat is op het eerste gezicht goed nieuws voor de consumenten. Maar aan de bevriezing van de nettarieven is een belangrijk nadeel verbonden. Want daardoor kunnen de netbeheerders Infrax en Eandis hun oplopende kosten niet doorrekenen. Bij die kosten zit ook de prijs die de netbeheerders moeten betalen voor de aankoop van groenestroomcertificaten. Volgens de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen bedraagt de kostprijs voor het opkopen van de groenestroomcertificaten al meer dan 1,2 miljard euro. ‘Nu moeten de netbeheerders zelfs al geld gaan lenen om de oplopende kosten te dekken’, meldde VREG-topman André Pictoel donderdag op een persconferentie.

Het is nu aan de volgende Vlaamse regering om te beslissen of de netbeheerders de kosten mogen doorrekenen, hoe en vanaf wanneer: vanaf begin 2015 of later? Daardoor dreigt uw energiefactuur vroeg of laat wel te exploderen. ‘Een tariefschok is een van de mogelijke scenario’s’, zegt Pictoel. Hoe dan ook, of het nu gebeurt via een tariefschok of eerder geleidelijk, een serieuze tariefverhoging lijkt onafwendbaar.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons