Spaanse woningprijzen stijgen voor het eerst in drie jaar

De Spaanse vastgoedprijzen - voor woningen - zijn in het derde kwartaal voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2010 gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Spaanse statistiekbureau.

De woningprijzen in Spanje namen in het derde kwartaal met 0,7 procent toe ten opzichte van het tweede kwartaal. Hoewel er op kwartaalbasis een lichte toename werd geregistreerd, is er in vergelijking met een jaar geleden nog sprake van een daling met 7,8 procent.

In het tweede kwartaal kampte de Spaanse vastgoedmarkt met een veel aanzienlijker terugval van de woningprijzen met 12 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Spaanse woningprijzen zijn - na het uiteenspatten van de vastgoedzeepbel - sinds begin 2008 op jaarbasis onophoudelijk blijven dalen, en liggen nu al 35,3 procent lager dan de piek van het najaar van 2007, blijkt uit berekeningen van het Spaanse statistiekbureau INE. Bepaalde economen, die spreken van een terugval met 40 procent in diezelfde periode, schatten de Spaanse vastgoedmarkt nog somberder in.

Met een economie die in grote mate afhankelijk is van de bouwsector - op het hoogtepunt van de vastgoedboom had de sector een aandeel van 18 procent in het Spaanse bbp - resulteerde die afhankelijkheid in stevig oplopende werkloosheidscijfers.

De Spanjaarden kunnen er vandaag in ieder geval beter niet op rekenen dat de bodem bereikt is, want de laatste keer dat de woningprijzen volgens berekeningen van de INS op kwartaalbasis hoger gingen - in het tweede kwartaal van 2010 - kelderden ze snel daarna opnieuw toen Spanje af te rekenen kreeg met een 'double dip'. (WSJ/BO)

Bron:
Trends

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons