Sp.a gaat voor 100 procent energiezuinige woningen tegen 2035

Ook sp.a heeft dus een klimaatplan klaar. De jonge generatie van sp.a - met onder meer Oost-Vlaams lijsttrekker voor het Vlaams parlement Conner Rousseau, klimaatactiviste Laura Cools en de tweede op de Antwerpse Vlaamse lijst Hannes Anaf - stelde het plan vorige week voor op een bouwwerf in Mechelen. Die locatie is niet toevallig uitgekozen: één van de vijf klimaatvoorstellen van sp.a is een grootschalig renovatieplan.

Iedereen mee

Tegen 2035 moeten alle woningen in Vlaanderen energiezuinig en dus deftig geïsoleerd zijn. Het gaat naar schatting om 350.000 huizen. Het hele isolatieprogramma zou 6 miljard euro per jaar kosten, waarvan de overheid 20 miljoen bijdraagt en de rest via de netbeheerders verloopt. Die moeten een lening aangaan bij een bank, die dan weer worden terugbetaald met een gedeelte van de winst op de energiefactuur, legt Cools uit. Dat moet ervoor zorgen dat iedereen "los van de financiële situatie" mee kan. De plannen zijn nog niet voorgelegd aan de netbeheerders zelf, maar liggen wel voor bij het Planbureau, zegt Rousseau. Volgens sp.a levert de maatregel een vermindering van de CO2-uitstoot van meer dan tien procent op, tegen 2030 gaat het zelfs om 18 procent.

Die vereniging van klimaatmaatregelen zonder koopkrachtvermindering, zeker voor kwetsbare gezinnen, is dé mantra van de Vlaamse socialisten. "Wij zijn de enige partij die die twee zaken momenteel met elkaar verenigt", stipt Rousseau nog eens aan. Sp.a wil onder meer ook de btw op elektriciteit verlagen van 21 naar 6 procent en opnieuw een basispakket van 100 kilowattuur gratis stroom invoeren voor elk gezin.

Bron
Proxio

Gerelateerde artikels

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer

Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis!

87% van de Belgen heeft minstens één rookmelder in huis. Dat blijkt uit een onderzoek van smarthomefabrikant Netatmo. Nochtans is het in België sinds begin 2020 voor iedereen verplicht om thuis de nodige rookmelders te installeren. Bovendien weet 13% van de deelnemers niet of hun exemplaar wel correct werkt. Met deze maatregelen hou je het veilig.
Lees meer

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons