Sp.a gaat voor 100 procent energiezuinige woningen tegen 2035

Ook sp.a heeft dus een klimaatplan klaar. De jonge generatie van sp.a - met onder meer Oost-Vlaams lijsttrekker voor het Vlaams parlement Conner Rousseau, klimaatactiviste Laura Cools en de tweede op de Antwerpse Vlaamse lijst Hannes Anaf - stelde het plan vorige week voor op een bouwwerf in Mechelen. Die locatie is niet toevallig uitgekozen: één van de vijf klimaatvoorstellen van sp.a is een grootschalig renovatieplan.

Iedereen mee

Tegen 2035 moeten alle woningen in Vlaanderen energiezuinig en dus deftig geïsoleerd zijn. Het gaat naar schatting om 350.000 huizen. Het hele isolatieprogramma zou 6 miljard euro per jaar kosten, waarvan de overheid 20 miljoen bijdraagt en de rest via de netbeheerders verloopt. Die moeten een lening aangaan bij een bank, die dan weer worden terugbetaald met een gedeelte van de winst op de energiefactuur, legt Cools uit. Dat moet ervoor zorgen dat iedereen "los van de financiële situatie" mee kan. De plannen zijn nog niet voorgelegd aan de netbeheerders zelf, maar liggen wel voor bij het Planbureau, zegt Rousseau. Volgens sp.a levert de maatregel een vermindering van de CO2-uitstoot van meer dan tien procent op, tegen 2030 gaat het zelfs om 18 procent.

Die vereniging van klimaatmaatregelen zonder koopkrachtvermindering, zeker voor kwetsbare gezinnen, is dé mantra van de Vlaamse socialisten. "Wij zijn de enige partij die die twee zaken momenteel met elkaar verenigt", stipt Rousseau nog eens aan. Sp.a wil onder meer ook de btw op elektriciteit verlagen van 21 naar 6 procent en opnieuw een basispakket van 100 kilowattuur gratis stroom invoeren voor elk gezin.

Bron
Proxio

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons