Slimme woningen vaak niet veilig voor hackers

We leven in een digitaal tijdperk, dus meer en meer worden huishoudtoestellen ook verbonden met het internet. Volgens Test Aankoop vormt dit echter wel een probleem voor de veiligheid, want hackers hebben het blijkbaar ook op deze netwerken gemunt.

Helft van toestellen niet veilig

Twee ethische hackers liet twee ethische hackers los op 19 populaire toestellen. In minder dan een week vonden ze in de helft van de toestellen veiligheidsproblemen. Hiermee zouden hackers toegang kunnen krijgen tot je toestellen of zelfs je huis.

Enkele voorbeelden? De hackers konden een elektrisch deurslot vanop afstand openen, via het hacken van de webaccountpagina. Bij een alarmsysteem konden dan weer de camerabeelden bekeken worden, de sensoren uitgeschakeld en het geluid van de rookmelder uitgezet. Stuk voor stuk gevaren, waar je als nietsvermoedende huiseigenaar, niet bij stilstaat.

Tijd voor actie

Test Aankoop bracht alvast de fabrikanten op de hoogte, waarvan de meeste beloofden onmiddellijk actie te ondernemen. Test Aankoop eist nu van de producenten dat ze hun toestellen zo veilig mogelijk maken en hun toestellen van een veilige standaardconfiguratie voorzien.

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer, wijst ook op de verantwoordelijkheid van de fabrikanten. Hij wil dan ook bekijken hoe dit georganiseerd kan worden op Europees niveau.

3 tips voor de veiligheid van een slim apparaat

Kies een goed wachtwoord
Wijzig altijd het standaard wachtwoord voor je het product gaat gebruiken. Verander het geregeld en kies geen te eenvoudig wachtwoord.

Update de software
Zorg ervoor dat je slimme toestel altijd over de laatste updates beschikt. Zo dicht je vaak eventuele gaten in de beveiliging.

Check de beveiligingsinstellingen
Vaak kun je bij een slim product, deze beveiligingsinstellingen aanpassen. Zorg ervoor dat niemand anders toegang heeft tot uw slim product. Schakel het verzamelen en delen van data altijd uit, indien dit niet nodig is voor de werking van het product.

Wees daarnaast ook altijd voorzichtig met openbare wifi-netwerken en zorg dat ook je thuisnetwerk up-to-date is.

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons