Singles krijgen het steeds moeilijker op woningmarkt

De banken stonden in 2013 steeds minder leningen toe op 30 jaar. Voor de aankoop van een woning compenseerden koppels dat met een verhoogde eigen inbreng. Singles moeten steeds meer afhaken, stelt Immotheker vast.

De onafhankelijke specialist in woonadvies en vermogensopbouw Immotheker ging voor 2013 op basis van 5.000 klantendossiers op zoek naar de trends op de woningmarkt. Van een crash op de Belgische markt is geen sprake. ‘Maar voor startende singles is de grens duidelijk bereikt, ook voor de anderen is er niet veel rek meer. Grote prijsstijgingen moet men dan de komende jaren ook niet verwachten. Maar zolang de rente en de fiscaliteit niet drastisch wijzigen, is het neerwaarts risico ook zeer klein’, stelt John Romain, de directeur van de Immotheker.

De gemiddelde projectkosten (dat is de aankoopprijs verhoogd met alle kosten zoals registratie- en notariskosten) bedroegen het voorbije jaar 278.454 euro. Dat is een status-quo, na een stijging met 10,4 procent in 2011 en 7,9 procent in 2012.

Het gemiddelde leenbedrag is vorig jaar wel gedaald met 3,5 procent tot 178.400 euro. ‘Dat is de eerste keer dat we zo’n daling zien’, zegt Romain. De twee voorafgaande jaren was er nog een stijging met respectievelijk 6 procent en 6,5 procent. Die daling in 2013 bleek ook al uit de cijfers van de Nationale Bank.

Dat zou vooral een gevolg van de verstrenging van de kredietpolitiek van de banken zijn. De boodschap de Nationale Bank dat de Belgische vastgoedmarkt met 15 procent was overgewaardeerd, resulteerde in het ontmoedigen van leningen op 30 jaar. Dat deden de banken deels door die ongunstig te prijzen, deels door ze aan zeer strenge voorwaarden te koppelen. Het aandeel van het aantal leningen met een looptijd van 30 jaar viel terug van 39 procent in 2011 naar 17 procent in 2013. Bij ING en KBC leende slechts 1 procent op 30 jaar in 2013. De gemiddelde looptijd van een lening daalde in twee jaar tijd van 25 jaar naar 23 jaar.

Hoe vangt de koper dat op? Ook van een echte rentedaling (waardoor maandelijks minder rente moet betaald worden en dus meer kapitaal kan worden afgelost) was in 2013 geen sprake. De rente blijft weliswaar zeer gunstig (ze daalde licht van 3,71 procent naar 3,67 %). Een stijging van de koopkracht was er evenmin. Het gemiddeld reële inkomen steeg met 0,8 procent tot 3.152 euro per maand. ‘De Belg heeft het in 2013 opgelost door deels maandelijks meer af te lossen (1.050 euro in 2013, + 6,5 %) en deels iets minder te lenen (178.400 euro, -3,5 %). Omdat de totale projectkosten van een aankoop niet zijn gedaald, moest de koper ook zijn eigen inbreng verhogen. ‘Gemiddeld was dat voor starters en doorstromers samen 100.054 euro (+6.400 euro of +6,8 %). Die stijging kwam bovenop de +20,9 procent in 2011 en +10,9 procent in 2012’.

Het op tafel leggen van steeds meer eigen middelen, wordt steeds moeilijker. Dat geldt vooral voor singles. Startende koppels konden hun eigen inbreng in 2012 verhogen met 12 procent tot 84.498 euro. Doorstromende koppels (die al een eerste woning hadden gekocht) legden zelf 181.572 euro (+12,4 %) op tafel. Bij startende singles was er een daling met 3,7 procent tot 84.633 euro. Bij de doorstromende singles bleef de stijging beperkt tot 4,6 procent (147.544 euro). De redenen zijn niet ver te zoeken. Het inkomen van een startend koppel (3.581 euro) ligt hoger dan dat van een single (2.149 euro). Bij tweeverdieners is er ook een grotere risicospreiding.

‘Bij de aankoop van een woning focussen de bankier én de koper meestal alleen op de forfaitaire leeslust zonder rekening te houden met de hogere woonlasten als eigenaar en dat is een risico’, zegt Romain.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons