Schenken voortaan ook in Brussel goedkoper

Sinds 2015 moeten er in Vlaanderen minder schenkingsrechten worden betaald bij de schenking van een onroerend goed. Ook in Wallonië werden de tarieven aangepast. Intussen is Brussel eveneens gevolgd.

Sinds 1 januari laatstleden zijn de schenkingsrechten bij de schenking van onroerende goederen aanzienlijk verlaagd in Brussel. Overigens werden niet enkel de tarieven verlaagd. Er zijn bovendien voortaan nog maar twee tariefcategorieën te weten de ‘erfgenamen in rechte lijn, echtgenoten en wettelijk samenwonenden’ enerzijds en de ‘andere’ anderzijds. 

Rechte lijn, echtgenoten en wettelijk samenwonenden

Voor deze categorie bestaan er voortaan nog 4 schijven. In de schijf tussen 0.01 en 150.000 euro dient een schenkingsrecht van 3 % te worden betaald. In de volgende schijf van 150.000,01 tot 250.000 euro bedraagt het tarief 9 %. Tussen 250.000,01 en 450.000 euro bedraagt het toepasselijk percentage 18 %. In de schijf boven 450.000 euro is tenslotte een percentage van 27 % van toepassing. Die heffing is definitief en dit zelfs als de schenker in de drie jaar na de schenking overlijdt. 

Anderen

Tussen andere personen zijn dezelfde schijven van toepassing. Alleen verschillen de percentages die van toepassing zijn. Meer bepaald bedragen deze respectievelijk 10, 20, 30 en 40 %. 

Op wie toepasselijk?

De Brusselse schenkingstarieven zijn van toepassing op schenkers die hun woonplaats in Brussel hebben. De fiscale woonplaats van de schenker is met andere woorden bepalend. De ligging van het onroerend goed is integendeel niet van belang.

Bron: Immovlan

Gerelateerde artikels

Wat zijn successierechten en welke impact hebben ze op je erfenis?

Successierechten, of erfbelasting, zijn een vorm van belasting op de waarde van de gekregen goederen bij een erfenis. 

Niemand houdt van belastingen, zeker niet wanneer ze komen kijken bij een erfenis van een ouder of een naaste. Jammer genoeg kan je er echter niet aan onderuit en is het dus best om zo goed mogelijk voorbereid te zijn.
Lees meer

Je hebt onroerend goed geërfd. Wat nu? Hoe zit het met de successierechten?

Erven is steeds een tweesnijdend zwaard. Een situatie van krijgen en verliezen. Omdat velen in zo’n zware periode geen zin hebben om een lastig verkoopproces door te maken helpen wij je graag een handje met alles op een rijtje te zetten.
Lees meer

Vastgoed schenken: hoe komt het dat de cijfers momenteel zo hard stijgen?

Schenkingen van vastgoed zijn dit jaar sterk gestegen en dat zou te maken hebben met de gezondheidscrisis.
Lees meer

Lijfrente: een nieuwe formule om niet meer te hopen op het overlijden!

Laten we het toegeven: de lijfrente is een verleidelijke formule, op één detail na…
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons