S&P optimistisch over Belgische woningmarkt

De Belgische huizenprijzen zullen dit jaar sterker toenemen dan verwacht. Dat is althans de visie van het ratingbureau S&P, dat zich daarmee optimistischer toont dan andere voorspellers.

Volgens Standard & Poor's (S&P) zullen de Belgische huizenprijzen dit jaar 2 procent stijgen, in plaats van de 0,5 procent die in juli was aangekondigd. Dat meldt het ratingbureau in een kwartaalrapport over de Europese huizenmarkt.

In juni zijn de huizenprijzen in ons land op jaarbasis gestegen met 2,3 procent, na een stijging van 1,8 procent in maart. Voor 2014 en 2015 gaat S&P uit van een groei van 1,5 procent. Het is daarmee optimistischer dan bijvoorbeeld ING, waar econoom Julien Manceaux deze zomer een nulgroei voor 2014 naar voren schoof.

Ook bleek een paar weken geleden uit de cijfers van Eurostat dat de prijzen in België op jaarbasis weliswaar nog stegen in het tweede kwartaal, maar onveranderd waren gebleven tegenover het eerste kwartaal.

Als redenen voor de veerkracht van de Belgische huizenmarkt verwijst S&P naar de historisch lage rente voor woonleningen, het onvoldoende aantal nieuwe woningen en de invloed van gunstige belastingmaatregelen op de koopmarkt.

In de eerste helft van het jaar stelt S&P evenwel een daling van 6,5 procent in koopovereenkomsten vast, in vergelijking met de eerste helft van 2012. 'Deze daling is minder kenmerkend voor de Brusselse regio dan de rest van het land', klinkt het.

Europa
In de meeste Europese markten dalen de huizenprijzen door zwakke economische omstandigheden, de beperkte betaalbaarheid van het huizenaanbod en strengere kredietverlening.

S&P verwacht de sterkste daling in huizenprijzen dit jaar in Spanje (-8%), Italië (-5%), Nederland (-4,5%), Portugal (-3,5%) en Frankrijk (-3%).

Behalve in België wordt ook in Duitsland en in het Verenigd Koninkrijk een groei in de huizenprijzen verwacht met respectievelijk 4 en 5 procent. Ook voor die landen houdt dit een verhoogde verwachting in - in juli ging S&P voor zowel Duitsland als het VK nog uit van een stijging met 3 procent.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer

Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis!

87% van de Belgen heeft minstens één rookmelder in huis. Dat blijkt uit een onderzoek van smarthomefabrikant Netatmo. Nochtans is het in België sinds begin 2020 voor iedereen verplicht om thuis de nodige rookmelders te installeren. Bovendien weet 13% van de deelnemers niet of hun exemplaar wel correct werkt. Met deze maatregelen hou je het veilig.
Lees meer

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons