S&P optimistisch over Belgische woningmarkt

De Belgische huizenprijzen zullen dit jaar sterker toenemen dan verwacht. Dat is althans de visie van het ratingbureau S&P, dat zich daarmee optimistischer toont dan andere voorspellers.

Volgens Standard & Poor's (S&P) zullen de Belgische huizenprijzen dit jaar 2 procent stijgen, in plaats van de 0,5 procent die in juli was aangekondigd. Dat meldt het ratingbureau in een kwartaalrapport over de Europese huizenmarkt.

In juni zijn de huizenprijzen in ons land op jaarbasis gestegen met 2,3 procent, na een stijging van 1,8 procent in maart. Voor 2014 en 2015 gaat S&P uit van een groei van 1,5 procent. Het is daarmee optimistischer dan bijvoorbeeld ING, waar econoom Julien Manceaux deze zomer een nulgroei voor 2014 naar voren schoof.

Ook bleek een paar weken geleden uit de cijfers van Eurostat dat de prijzen in België op jaarbasis weliswaar nog stegen in het tweede kwartaal, maar onveranderd waren gebleven tegenover het eerste kwartaal.

Als redenen voor de veerkracht van de Belgische huizenmarkt verwijst S&P naar de historisch lage rente voor woonleningen, het onvoldoende aantal nieuwe woningen en de invloed van gunstige belastingmaatregelen op de koopmarkt.

In de eerste helft van het jaar stelt S&P evenwel een daling van 6,5 procent in koopovereenkomsten vast, in vergelijking met de eerste helft van 2012. 'Deze daling is minder kenmerkend voor de Brusselse regio dan de rest van het land', klinkt het.

Europa
In de meeste Europese markten dalen de huizenprijzen door zwakke economische omstandigheden, de beperkte betaalbaarheid van het huizenaanbod en strengere kredietverlening.

S&P verwacht de sterkste daling in huizenprijzen dit jaar in Spanje (-8%), Italië (-5%), Nederland (-4,5%), Portugal (-3,5%) en Frankrijk (-3%).

Behalve in België wordt ook in Duitsland en in het Verenigd Koninkrijk een groei in de huizenprijzen verwacht met respectievelijk 4 en 5 procent. Ook voor die landen houdt dit een verhoogde verwachting in - in juli ging S&P voor zowel Duitsland als het VK nog uit van een stijging met 3 procent.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons