S&P: ‘Geen daling verwacht in Belgische huizenprijzen’

De huizenprijzen in België zullen dit jaar met 0,5 procent stijgen en volgend jaar met 1,5 procent, ondanks zwakke economische vooruitzichten. In de meeste Europese huizenmarkten, met uitzondering van Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, zullen de prijzen echter blijven dalen. Dat blijkt vrijdag uit een kwartaalrapport van Standard & Poor’s (S&P).

Sombere verwachtingen voor de inkomens en lonen zullen er in ons land voor zorgen dat de vraag naar nieuwe woningen beperkt blijft, maar het tekort aan woningen maakt volgens S&P dat op langere termijn een achteruitgang vermeden zal worden.

Het ratingbureau haalt daarvoor drie redenen aan: de schuld van de huishoudens is beperkt tot 55 procent van het bbp, de rentestand is laag en het aanbod is inelastisch in vergelijking met de stijgende vraag. S&P merkt ook op dat de verhouding van de huizenprijzen ten opzichte van de inkomens in België nog steeds bij de meest betaalbare in de eurozone is.

Prijs standaardwoning omhoog, stagnatie voor appartementen
Marktstatistieken van de Belgische notarissen tonen dat de gemiddelde prijs voor een standaardwoning in ons land met 1,1 procent gestegen is tijdens de eerste helft van 2013, terwijl de gemiddelde prijs voor een appartement stagneerde.

De statistieken leren ook dat het aantal transacties in het tweede kwartaal van 2013 stabiliseerde, nadat het tijdens het eerste kwartaal met 5,1 procent gedaald was ten opzichte van dezelfde periode het jaar daarvoor.

Buurlanden
Voor Frankrijk verwacht S&P dat de huizenprijzen dit en volgend jaar zullen dalen met telkens 4,0 procent. In Spanje zullen ze dit jaar afnemen met 8,0 procent en volgend jaar met 5,0 procent, in Nederland met respectievelijk 5,5 procent en 1,0 procent.

Voor Duitsland verwacht S&P een stijging met telkens 3,0 procent dit en volgend jaar. In het Verenigd Koninkrijk stijgen de prijzen dit jaar met 2,5 procent en volgend jaar met 2,0 procent.

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons