Rush op vastgoed drijft prijzen niet op

Zoals verwacht was er in het laatste kwartaal van 2014 een piek in de vastgoedverkoop. Maar de stormloop op vastgoed resulteerde niet in een prijsstijging. Dat stellen de notarissen op basis van hun driemaandelijkse barometer.

Door de wijziging van de woonbonus was er in het vierde kwartaal een explosie in het aantal vastgoedtransacties, merken de notarissen op. In vergelijking met het vierde kwartaal van 2013 noteerden ze er 9 procent meer. De stijging komt vooral op conto van Vlaanderen ( +16,8% in vergelijking met 2013), niet toevallig het gewest dat het verst ging in de hervorming van de woonbonus. Vooral oktober en november waren topmaanden. In december normaliseerde de situatie. De notarissen stellen zelfs een daling van 13,4 procent vast ten opzichte van de zeer drukke maand december 2013.

Over het volledige jaar steeg de vastgoedactiviteit met 5 procent. Ook in de jaarcijfers komt Vlaanderen naar voren als het gewest met de grootste dynamiek op de markt van het residentiële vastgoed. Het aantal transacties klom er met 7,6 procent. In Wallonië bleef de stijging beperkt tot 3,9 procent en in Brussel was er zelfs een daling van 7,8 procent.

Appartementen duurder
Ondanks de toegenomen activiteit, is de gemiddelde prijs van woningen gedaald: van 237.392 naar 234.686 euro, ofwel 1,1 procent lager dan in het derde kwartaal van 2013. In Vlaanderen daalde de gemiddelde prijs van 256.429 naar 252.864 euro (-1,4%), in Wallonië van 177.519 naar 175.796 euro (-1%). In Brussel hielden de prijzen stand (+0,1% en een gemiddelde prijs van 448.923 euro).

De appartementen werden op nationaal niveau wel duurder: van 198.019 naar 201.295 euro (+1,7%).

Bron:
Trends.be

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons