Rush op huizen om nog onder oude woonbonus te vallen

De eerste twee weken van september ligt het aantal verkooptransacties acht procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Die stijging is te verklaren door de nieuwe woonbonus die vanaf volgend jaar van kracht is.

‘Zo’n forse stijging hebben we al lang niet meer gezien’, zegt Bart Van Opstal van de notarissenfederatie vandaag in Het Nieuwsblad.

De cijfers gaan ‘maar’ om de eerste twee weken van september, maar toch is de trend opvallend: er is een huizenjacht aan de gang. ‘Mensen zijn bang dat ze vanaf 2015 minder fiscaal voordeel gaan doen omdat de woonbonus hervormd wordt’, zegt Van Opstal.

‘Je verliest dan naar schatting zo’n 50 tot 100 euro aan fiscale steun per maand. Dat lijkt misschien niet gigantisch veel, maar als je dat elke maand optelt over een looptijd van pakweg 25 jaar, is het natuurlijk wél een pak geld’, klinkt het.

Overgangsregeling
De Confederatie van Immoberoepen (CIB) pleit voor een overgangsregeling: wie voor het einde van het jaar een getekend compromis en een akkoord van de bank voor de lening kan voorleggen, zou nog in het oude systeem moeten terechtkunnen. ‘Te veel mensen gaan nu halsoverkop te werk’, klinkt het.

Kandidaat-kopers moeten zich haasten om de verkoopakte nog dit jaar af te ronden. Om van de huidige woonbonus te kunnen genieten, moet de akte bij de notaris verleden zijn vóór 31 december 2014.

Het duurt toch minimaal twee maanden om de hele procedure te doorlopen. De facto hebben kandidaat-kopers nog tot eind oktober om de akte in te dienen bij de notaris om zeker te zijn dat de verkoop nog dit jaar wordt afgerond.

Gerelateerde artikels

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer

Coronavirus: kan je nog een woning kopen, verkopen of huren?

Sluiting van niet-essentiële winkels en beperkte sociale contacten; de nieuwe regels om de verspreiding van het coronavirus in België tegen te gaan zijn van kracht gegaan en duren zeker tot en met 13 december. Welke effecten hebben deze maatregelen op de vastgoedsector? Rondleidingen, schattingen en verhuizen: we analyseren de situatie met behulp van de laatste informatie.
Lees meer

Kan je al een huis kopen als je nog in een echtscheiding zit?

Mensen die aan het scheiden zijn overwegen wel eens om al een nieuw huis of appartement aan te kopen onder het motto dat ‘huren maar weggegooid geld zou zijn’. Maar kan je in zo’n situatie wel overgaan tot een aankoop? Waarop moet je letten?
Lees meer

Je lening herzien: wat moet je weten voor je naar je bank stapt?

De rentes voor hypothecaire leningen staan al een hele tijd erg laag. Veel mensen stapten de voorbije jaren naar hun bank om hun lening te laten herzien. Denk je eraan om hun voorbeeld te volgen? Goed plan. In deze blog geven we je graag wat achtergrondinformatie, zodat je niet onvoorbereid aan de onderhandelingen begint.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons