Rush op huizen om nog onder oude woonbonus te vallen

De eerste twee weken van september ligt het aantal verkooptransacties acht procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Die stijging is te verklaren door de nieuwe woonbonus die vanaf volgend jaar van kracht is.

‘Zo’n forse stijging hebben we al lang niet meer gezien’, zegt Bart Van Opstal van de notarissenfederatie vandaag in Het Nieuwsblad.

De cijfers gaan ‘maar’ om de eerste twee weken van september, maar toch is de trend opvallend: er is een huizenjacht aan de gang. ‘Mensen zijn bang dat ze vanaf 2015 minder fiscaal voordeel gaan doen omdat de woonbonus hervormd wordt’, zegt Van Opstal.

‘Je verliest dan naar schatting zo’n 50 tot 100 euro aan fiscale steun per maand. Dat lijkt misschien niet gigantisch veel, maar als je dat elke maand optelt over een looptijd van pakweg 25 jaar, is het natuurlijk wél een pak geld’, klinkt het.

Overgangsregeling
De Confederatie van Immoberoepen (CIB) pleit voor een overgangsregeling: wie voor het einde van het jaar een getekend compromis en een akkoord van de bank voor de lening kan voorleggen, zou nog in het oude systeem moeten terechtkunnen. ‘Te veel mensen gaan nu halsoverkop te werk’, klinkt het.

Kandidaat-kopers moeten zich haasten om de verkoopakte nog dit jaar af te ronden. Om van de huidige woonbonus te kunnen genieten, moet de akte bij de notaris verleden zijn vóór 31 december 2014.

Het duurt toch minimaal twee maanden om de hele procedure te doorlopen. De facto hebben kandidaat-kopers nog tot eind oktober om de akte in te dienen bij de notaris om zeker te zijn dat de verkoop nog dit jaar wordt afgerond.

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons