Renoveren is niet altijd opwaarderen!

Het zit in onze aard en is in wezen doodnormaal: we willen allemaal ons vastgoed aan de hoogst mogelijke prijs verkopen. De ene is een geduchte doe-het-zelver die in de loop der jaren zijn woning tot de perfectie renoveert, de andere spaart naarstig om evenzeer op langere termijn de woonst tot een waardevoller pareltje om te toveren. Dan hebben we ook nog de categorie van de kameleons, zij die (grove) fouten camoufleren onder een lik verf of andere MacGyver-technieken, maar deze komen in dit artikel niet voor, en terecht.

We werpen een kritische blik op renovaties die door de band genomen als een opwaardering beschouwd worden, maar het niet altijd zijn.

1. Bommetje!
Je raadt het al … Een zwembad in de achtertuin kan je woning dan wel uitstraling en status geven, je zal helaas niet meteen een horde potentiële kopers extra over de vloer krijgen. Denk maar aan jonge gezinnen die er vanuit veiligheidsoverwegingen voor hun kroost weigerachtig tegenover staan of die zich de maandelijkse kosten van water, verwarming en onderhoud (nog) niet kunnen permitteren.
Ook voor een oudere generatie kan dit op een ‘njet’ stuiten omdat zij zich dan weer eerder op hun gemak voelen in een tuintje, wat met de komst van zo’n pool serieus aan grootte moet inboeten.
En dan zwijgen we nog maar over ons heerlijk Belgisch, tropisch klimaat.

2. Flashy designkeuken
Over smaken en kleuren valt niet te twisten. Al kan je, met het oog op ooit je eigendom te verkopen, best niet al te extravagant zijn in je stijl- en kleurkeuze. Mogelijk trekken kandidaat-kopers die je appelblauwzeegroene marmeren werkblad ‘niet je dat’ vinden, doen al een aanzienlijke som af van hun vooropgestelde bod. Zij zullen verandering van keuken immers incalculeren in hun renovatiekosten. Probeer dus stijlvol te kiezen maar niet over the top.

3. Out-of-the-box-creaties en -kamers
Natuurlijk kan je in een oudere woning best een binnenmuur weghameren, maar toch hou je best vast aan een logische indeling van de woning. Creatieve verhogingen in de leefruimte of perfect geluiddichte en donkere repetitieruimtes mogen dan jouw ding zijn, een huizenjager zal het worst wezen. De kans is immers klein dat deze jouw interesses deelt.

4. Groot, groter, grootst
Een mooi afgewerkte kelder is steeds een extra aanwinst op effectieve bewoonbare oppervlakte, een onlogisch aanbouwsel oftewel ‘koterij’ is dit dan weer niet. Al is dit laatste verschijnsel meer eigen aan enkele generaties geleden. Gezond boerenverstand op vlak van functionaliteit en esthetiek moet de hoofdrol spelen bij verbouwingen.

5. Overacting
In een landelijk gebied bezaaid met fermettes en gerenoveerde hoeves een hypermoderne designvilla neerpoten, lijkt geen al te best idee. Willen opvallen is sowieso een karaktertrek die bij het merendeel van de eerder bescheiden Belgen niet in de smaak valt. Hetzelfde geldt voor renovaties, probeer in je directe omgeving erbij te horen, zonder saai te zijn. Niemand wordt graag ‘die dat huis met die roze voorgevel gekocht heeft’ genoemd. 

Slotsom is van doordacht te werk te gaan wat betreft grote veranderingen aan je woning als je deze ooit nog wenst door te verkopen. Heb je je droomhuis gevonden en verhuis je in geen honderd jaar, kan je met een gerust hart ‘YOLO!’ op je façade penselen.

Bron:
Zimmo

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons