Renovatiepremie wordt belastingvermindering

De renovatiepremie wordt vanaf 1 november 2014 omgevormd tot een belastingvermindering. Dat betekent concreet dat de aanvragers geen geld meer op hun rekening krijgen gestort, maar het bedrag als voordeel in hun belastingaangifte kunnen laten gelden. Dat voordeel voelen ze dan weliswaar met vertraging.

Concreet kun je de belastingvermindering vanaf de zomer van 2015 aanvragen. Die aanvraag doe je net als voor de premie bij Wonen Vlaanderen. Maar in plaats van de premie krijg je bij goedkeuring een attest dat je bij de belastingaangifte van 2016 voegt. De belastingvermindering wordt je dan in drie schijven toegekend.

Indien je van plan was tussen 1 november 2014 en de zomer van 2015 de renovatiepremie aan te vragen, dan wordt een overgangsregeling uitgewerkt. Facturen vanaf 1 november 2011 worden aanvaard. De totale periode waarover de facturen mogen verspreid worden, mag niet meer zijn dan drie jaar. De aanvraag kan ingediend worden vanaf de zomer van 2015.

Was je dossier al voor 1 november ingediend, dan wordt het nog in overweging genomen voor de uitbetaling van de renovatiepremie. Wanneer je aan de voorwaarden voldoet, wordt de premie ook gewoon uitbetaald.

Kun je de premie nu al aanvragen, maar heb je nog niet alle werken uitgevoerd, dan heb je de keuze: nu aanvragen en van een lagere premie genieten of wachten tot in de zomer van 2015. In dat laatste geval krijg je het bedrag later en in drie schijven uitbetaald (2017-2019).

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor de belastingvermindering en de werken waarvoor je deze kunt aanvragen blijven ongewijzigd.

Renovatiepremie moet blijven voor laagste inkomens
De Vlaamse Confederatie Bouw reageerde al misnoegd op het nieuws. “Hoewel niets gewijzigd zal worden aan de voorwaarden zullen negatieve gevolgen niet uitblijven. Wie renoveert, zal immers veel meer dan vroeger moeten voorfinancieren: in plaats van enkele maanden zal meer dan drie jaar moeten gewacht worden op de terugbetaling.”

De Vlaamse Confederatie Bouw vraagt dat bij de uitwerking van de maatregel aandacht wordt besteed aan de laagste inkomens die anders uit de boot dreigen te vallen. Wie een laag inkomen heeft en geen belastingen betaalt, heeft immers niets aan een belastingvermindering! De VCB dringt er dan ook op aan dat de Vlaamse regering bij de uitwerking van dit nieuwe systeem voorziet in een gewone terugbetaling of premie voor de lage inkomens.

Bron:
Habitos

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons