Renovatie jonge woning vanaf 12 februari duurder


Normaalgezien zou op 1 januari 2016 de ouderdomsvereiste van een woning voor het verlaagde btw-tarief van 6 procent op renovaties opgetrokken worden van 5 naar 10 jaar. Maar de strengere wetgeving gaat pas op 12 februari in.


Als u werken wil laten uitvoeren aan een privéwoning tussen 5 en 10 jaar, dan kan u nog enkele dagen de ‘oude’ btw-regels genieten. Daardoor betaalt u op de facturen van uw aannemer niet het gebruikelijke btw-tarief van 21 procent maar wel 6 procent. En dat zowel op de gebruikte materialen als op de gefactureerde werkuren. U kan ook nog aanspraak maken op de door minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) uitgewerkte overgangsregeling, waardoor u ook nog in 2016 en in 2017 werken kunnen uitgevoerd worden tegen het verlaagde btw-tarief.


Normaal gezien zou dat niet meer mogelijk zijn sinds 1 januari 2016. Maar het betrokken koninklijk besluit is pas op 2 februari gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De maatregel treedt niet met terugwerkende kracht in werking, maar wel – zoals gebruikelijk – vanaf de tiende dag na publicatie in het Belgisch Staatsblad. Dat betekent dat de nieuwe regels gelden vanaf 12 februari.


Overgangsregeling

Om nog van de overgangsregeling te genieten moet u de formaliteiten ten laatste op 11 februari rond hebben. Als u werken laat uitvoeren waarvoor u een stedenbouwkundige vergunning moet aanvragen of waarvoor er een meldingsplicht is, moet die aanvraag of melding uiterlijk dan gedaan zijn. De datum kan u aantonen aan de hand van een ontvangstbewijs van de gemeente, een bewijs van aangetekende zending of een bewijs van digitale indiening.


Daarnaast geldt de overgangsregeling ook voor overeenkomsten met een aannemer die uiterlijk op 11 februari zijn afgesloten. Het is cruciaal dat u kan aantonen dat uw contract effectief voor de uiterste datum is afgesloten en niet geantidateerd is. Een zogenaamde vaste datum kan u op twee manieren krijgen: het contract laten registreren op het registratiekantoor of een kopie bezorgen aan het btw-controlekantoor.


Bron:

Netto

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons