Recordverkoop van panden in winkelstraten

Ondanks de crisis werd er in ons land nooit meer geïnvesteerd in vastgoed in hoofdwinkelstraten dan in 2013. Er werd voor 374 miljoen euro aan winkels gekocht. Meer dan de helft kwam in handen van private investeerders. De prijzen stijgen wel niet meer.

Dat blijkt uit cijfers van Cushman & Wakefield, de belangrijkste makelaar voor retailvastgoed.

Er werd in 2013 voor zowat 2,6 miljard euro aan investeringstransacties voor professioneel vastgoed genoteerd in ons land. Na de absolute topjaren 2006-2007 was deze markt tot op één derde teruggevallen in 2009 (1,4 miljard euro).

Al die tijd bleef de retailmarkt wel in goede doen. In tijden van crisis zien beleggers retail als een veilige belegging. Het totale volume voor heel de winkelvastgoedmarkt klokte in 2013 af op 756 miljoen euro. Het record van 2012 (889 miljoen euro) voor alle retailsegmenten werd niet geklopt omdat er geen grote shopping center-deals gefinaliseerd werden in 2013.

In het deelsegment van de hoofdwinkelstraten werd er wel een historisch record neergezet. Het volume steeg van 179 naar 374 miljoen euro.

Ook de markt van de baanwinkels en retailparken blijft het goed doen. In december werd in dit segment nog de grootste winkeltransactie van het jaar genoteerd met de verkoop van een portfolio van 5 Cora-sites door Cora aan de bevak Ascencio voor zowat 85 miljoen euro.

Kantoren
Het totale volume aan investeringen in professioneel vastgoed wordt nog steeds gedrukt door de moeilijke markt van de kantoren. Na het laagtepunt van 2012 zijn de kantoorinvesteringen in 2013 wel meer dan verdubbeld tot een totaal volume van 1,338 miljoen euro.

De lage intresten en de groeiende interesse van zowel private, lokale institutionele als internationale investeerders zijn de belangrijkste drijfveren achter deze groei. 60 procent van het investeringsvolume werd door Belgische investeerders opgebracht.

'Voor 2014 is er er geen plaats voor euforie, maar ook niet voor pessimisme. Het kan best een goed jaar worden voor vastgoedinvesteringen. Voor retail is er een tekort aan kandidaat-verkopers', stelt Koen Nevens, CEO van Cushman & Wakefield België.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons