Recente woonkredieten stipter terugbetaald

In absolute cijfers blijft het aantal Belgen dat zijn woonkrediet niet kan terugbetalen stijgen. Maar de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP) ontwaart toch een positieve tendens. 'Kredieten die na het uitbreken van de crisis zijn toegestaan, geraken minder snel in achterstal', zegt Peter Neefs, hoofd van de CKP.

De Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP) registreert informatie over alle consumentenkredieten en hypothecaire kredieten door door natuurlijke personen voor privédoeleinden worden gesloten. Maandelijks rapporteert de CKP hoe die cijfers evolueren.

Het aantal kredietnemers dat zijn lening niet meer kan terugbetalen is in november licht gestegen tegenover november 2012 tot 341.619. Het gaat om 5,5 procent van het totale aantal kredietnemers.

Woonkrediet
Vooral de achterstallen in de woonkredieten blijven toenemen. Het totale achterstallige bedrag voor hypothecaire leningen steeg op jaarbasis met ruim 22 procent tot 1,17 miljard euro. 'Anderzijds blijft ook het aantal mensen dat zijn woonkrediet wel correct afbetaald stijgen', zegt Peter Neefs. 'Verhoudingsgewijs blijft het aantal wanbetalers stabiel op 1,1 procent'.

Het gemiddelde bedrag van de achterstal in het woonkrediet stijgt wel nog sneller. Voor hypothecaire kredieten is het gemiddeld bedrag per achterstallig contract nu 36.435 euro tegenover 31.558 euro in november 2012. 'Dat wijst erop dat mensen die al een achterstal hadden het steeds moelijker krijgen om die te beperken, integendeel. Hun put wordt alsmaar groter', vervolgt Neefs.

Ook het toenemend aantal collectieve schuldenregelingen wijst erop dat de Belg het alsmaar moeilijker krijgt om zijn leningen terug te betalen. Mensen met betalingsmoeilijkheden krijgen, via een collectieve schuldenregeling, de kans om hun schulden beetje bij beetje terug te betalen onder toezicht van de rechtbank. Het aantal lopende procedures steeg met 6 procent tegenover november vorig jaar, terwijl het aantal nieuwe aanvragen voor zo'n collectieve schuldenregeling op jaarbasis met bijna 10 procent steeg.

Toch is niet alles kommer en kwel. 'Als we de cijfers bekijken op langere termijn, dan merken we dat de kredieten die vanaf begin 2009 zijn toegekend, minder snel in wanbetaling geraken', aldus Neefs. 'Kredieten toegekend na de crisis blijken van een betere kwaliteit dan de woonkredieten die voor de crisis zijn afgesloten', besluit Neefs.

Bron:
Netto

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons