Recente woonkredieten stipter terugbetaald

In absolute cijfers blijft het aantal Belgen dat zijn woonkrediet niet kan terugbetalen stijgen. Maar de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP) ontwaart toch een positieve tendens. 'Kredieten die na het uitbreken van de crisis zijn toegestaan, geraken minder snel in achterstal', zegt Peter Neefs, hoofd van de CKP.

De Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP) registreert informatie over alle consumentenkredieten en hypothecaire kredieten door door natuurlijke personen voor privédoeleinden worden gesloten. Maandelijks rapporteert de CKP hoe die cijfers evolueren.

Het aantal kredietnemers dat zijn lening niet meer kan terugbetalen is in november licht gestegen tegenover november 2012 tot 341.619. Het gaat om 5,5 procent van het totale aantal kredietnemers.

Woonkrediet
Vooral de achterstallen in de woonkredieten blijven toenemen. Het totale achterstallige bedrag voor hypothecaire leningen steeg op jaarbasis met ruim 22 procent tot 1,17 miljard euro. 'Anderzijds blijft ook het aantal mensen dat zijn woonkrediet wel correct afbetaald stijgen', zegt Peter Neefs. 'Verhoudingsgewijs blijft het aantal wanbetalers stabiel op 1,1 procent'.

Het gemiddelde bedrag van de achterstal in het woonkrediet stijgt wel nog sneller. Voor hypothecaire kredieten is het gemiddeld bedrag per achterstallig contract nu 36.435 euro tegenover 31.558 euro in november 2012. 'Dat wijst erop dat mensen die al een achterstal hadden het steeds moelijker krijgen om die te beperken, integendeel. Hun put wordt alsmaar groter', vervolgt Neefs.

Ook het toenemend aantal collectieve schuldenregelingen wijst erop dat de Belg het alsmaar moeilijker krijgt om zijn leningen terug te betalen. Mensen met betalingsmoeilijkheden krijgen, via een collectieve schuldenregeling, de kans om hun schulden beetje bij beetje terug te betalen onder toezicht van de rechtbank. Het aantal lopende procedures steeg met 6 procent tegenover november vorig jaar, terwijl het aantal nieuwe aanvragen voor zo'n collectieve schuldenregeling op jaarbasis met bijna 10 procent steeg.

Toch is niet alles kommer en kwel. 'Als we de cijfers bekijken op langere termijn, dan merken we dat de kredieten die vanaf begin 2009 zijn toegekend, minder snel in wanbetaling geraken', aldus Neefs. 'Kredieten toegekend na de crisis blijken van een betere kwaliteit dan de woonkredieten die voor de crisis zijn afgesloten', besluit Neefs.

Bron:
Netto


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag