Ramen vervangen: 5 fouten die je niet mag maken

Het vervangen van ramen vergt best wel een investering, dus een vergissing is uit den boze. Hier zijn 5 fouten om te vermijden.

1. Standaard voor de goedkoopste ramen kiezen

Kozijnen kosten best wel wat geld, maar toch moet je wat verder durven kijken. Goedkope kozijnen is één, maar ook de onderhoudskosten moet je in rekening brengen. Zo vergt een houten kozijn heel wat meer onderhoud dan een aluminium exemplaar. Kunststof en aluminium mogen dan wel wat onderhoud vergen, toch een heel stuk minder dan hout. De kost van houten kozijnen is in aankoop een stuk lager, maar de onderhoudskost is makkelijk het drievoudige.

2. Te veel betalen voor isolerend glas

Uiteraard opteer je voor isolerend glas, maar het beste van het beste is niet nodig. HR ++ glas is een pak goedkoper dan HR +++ glas en het verschil is echt minimaal. Niet voor niets is HR ++ glas dan ook de populairste soort.

3. Niet op de keurmerken letten

Voordelige ramen is één ding, maar een minimale kwaliteit is toch wel gewenst. Keurmerken en de plaatsing door een vakman zorgen voor deze garantie. Vraag referenties op en bekijk eerdere projecten van de partij waarmee je in zee gaat. Vraag ook steeds de keurmerken op van de ramen, zo ben je zeker dat je geen kat in de zak koopt.

4. Geen beveiliging voorzien

Ramen zijn de zwakste plek in je woning en ze worden dan ook gretig gebruikt door inbrekers. Kies voor inbraakwerende ramen die te herkennen zijn aan het SKG-sloten. Hoe meer sterren, hoe langer een inbrenger er over zal doen om het te forceren. Laat in elk geval het slot ook monteren door een professional, want als het niet goed gemonteerd is, heeft de beveiliging geen enkel nut.

5. De ventilatieroosters niet openen

Een gouden tip: laat de ventilatieroosters van je nieuwe ramen dag en nacht openstaan. Zo kan vochtige lucht naar buiten en schone lucht naar binnen. Je voorkomt zo schimmels en vochtplekken. Bovendien is het ook gezonder.

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons