Hoe goed isoleren jouw ramen?

Isolatie speelt de dag van vandaag een steeds grotere rol. Naast dak-, muur- en vloerisolatie moet ook je buitenschrijnwerk voldoen aan bepaalde eisen. Benieuwd  hoe goed jouw raamwerk scoort? Luc De Coussemaker van Saint-Gobain Glass en Peter Caelen van Camba helpen je op de juiste weg.

Beglazing
“Het enkel glas van vroeger klokt af op 5,8, maar tegenwoordig is dubbele beglazing de norm,” legt Peter Caelen uit. “De maximaal toegelaten Ug-waarde bedraagt momenteel 1,3, maar in de praktijk is 1,1 zelfs de norm. Dit is hoogrendementsglas met een enkele coating. De spouw, de ruimte tussen je twee glasbladen, is in dit geval opgevuld met argon, een edelgas. Brengen we een dubbele of triple coating aan, gaat er telkens 0,1 vanaf. Kies je voor een spouw met krypton in plaats van argon, ga je nog 0,1 lager. Zo kun je een Ug-waarde van 0,8 bereiken.”

“Er bestaat ook driedubbele beglazing met een standaard Ug-waarde van 0,6. Met smallere spouwen kom je op 0,7 à 0,8. Indien je kiest voor krypton in plaats van argon kom je op 0,4. De meesten kiezen voor argon”, weet Caelen. “Krypton is behoorlijk duur.”

Oudere ramen? Hierop moet je letten!
Kocht je een huis en wil je de isolatiewaarden van je ramen achterhalen? Ga dan na of er een (dubbele) coating aanwezig is, wat de afstand tussen de spouwen is en of deze opgevuld zijn met een edelgas. 

Een coating is transparant en dus onzichtbaar, maar hoe weet je of deze aanwezig is? Luc De Coussemaker legt uit: “Hou een brandende aansteker dicht bij het glas. Je ziet nu vier reflecties. Twee vlammen voor elk glasblad. Heeft één vlam een andere kleur? Dan is er een coating. Zie je twee vlammetjes met een andere kleur? Dan is er een dubbele coating aanwezig.”

De afstand tussen de glasbladen meet je met een speciaal latje. “Hier heb je een goed getraind oog voor nodig. Voor een leek is dit onbegonnen werk, hiervoor doe je best beroep op een EPB-verslaggever. Zit je met een glasspouw van 12 mm, mag je bij dubbele beglazing uitgaan van een Ug-waarde van 1,2 of 1,3. Bedraagt de glasspouw 15 mm, is dit 0,2 lager. Ook de opvulling speelt een rol: argon of krypton isoleert beter dan gewone lucht. Helaas kan je onmogelijk de vulling van de spouwen achterhalen.”

Profielen
“Het type hout speelt een belangrijke rol bij houten profielen,” legt Caelen uit. “Voor tropisch hardhout kom je met eender welke dikte op een Uf-waarde van ongeveer 1,8. Naaldhout isoleert iets beter, maar is minder populair. Verder heb je ook samengesteld hout in combinatie met kurk. Dit zijn profielen die voornamelijk gebruikt worden bij passiefbouw, maar komen in België amper voor.

“Wat profielen uit pvc betreft, mag je uitgaan van een gemiddelde Uf-waarde van 1,3 à 1,4. De isolatiewaarde hangt af van de inbouwdiepte en het aantal kamers. Hoe meer kamers, hoe minder luchtcirculatie. Stilstaande lucht is een goede isolator. Heb je profielen met een Uf-waarde van 0,8 à 0,9, dan zit je al heel goed.” “Je hebt ook profielen uit aluminium. De meest gangbare profielen scoren iets minder goed dan hardhout. Maar er zijn ook profielen beschikbaar die de isolatiewaardes van pvc benaderen. Ook staal is een optie, maar dat isoleert ook niet zo goed. Bovendien wordt het omwille van de hoge prijs nog maar zelden gebruikt.”

Opgelet!
De Uw waarde wordt berekend op basis van drie elementen: het warmteverlies door het glas, door het profiel en door de afstandshouder tussen het glas. Die laatste houdt de glasbladen uit elkaar. Bij een raam met aluminium afstandshouders kan tot een kwart van het totale warmteverlies geleden worden door de afstandshouder. Het gebruik van een zogenaamde warm edge-afstandshouder – gemaakt uit kunststof of kunststof in combinatie met inox –  vermindert dit verlies met meer dan de helft. 

“U-waardes bieden een goede indicatie van de isolerende eigenschappen van ramen. Er spelen echter nog andere factoren mee. Hebben je ramen geen middendichting, bijvoorbeeld, dan zal koude wind via de afwateringsgaten tot tegen je binnenste dichting blazen. In het algemeen mag je stellen dat ramen met een hogere luchtdichtheid uiteraard meer bijdragen aan een goede isolatie van je woning.”

Weet jij de isolatiewaarde van je beglazing en profielen? In de deze tabel zoek je eenvoudig op wat de Uw-waarde is. 

Bron:
Livios

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons