Prijzen woningen begin 2017 gedaald

In het eerste trimester van dit jaar bedroeg de gemiddelde prijs van een woonhuis in België 232.184 euro, een daling met 2,5 procent in vergelijking met het laatste trimester van vorig jaar. Ook de prijs voor appartementen daalde, weliswaar amper. Dat blijkt uit de notarisbarometer. Het is wel nog veel te vroeg om te spreken over een dalende trend.

Huizen
In het eerste kwartaal kostte een woonhuis in België gemiddeld 232.184 euro. Ten opzichte van het vorige kwartaal is er sprake van een daling met 2,5 procent.

De ene bron is de andere niet
De cijfers van de notarissen verschillen van die van Eurostat en de overheidsdienst (FOD) Economie. Daar zijn verschillende verklaringen voor. FOD Economie noteert bijvoorbeeld de transactie bij het verlijden van de akte. De notarissen tellen daarentegen een transactie mee van zodra zij een elektronisch dossier openen. Dat is meestal rond het ogenblik van het ondertekenen van de voorlopige overeenkomst (compromis) tussen koper en verkoper. Dat is zo’n drie à vier maanden voor het verlijden van de akte. Eurostat is dan weer een index gebaseerd op de cijfers van de FOD Economie. Om de cijfers zowel nationaal als internationaal beter vergelijkbaar te maken, worden ‘de brute transactiecijfers’ bewerkt om te komen tot een vergelijking van eenzelfde mix van woningen (huizen en appartementen), regionale spreiding, grootte van de panden,… Eurostat zag de Belgische woningprijzen vorig jaar met 2,6 procent stijgen. 

De gemiddelde prijs van een woonhuis in Brussel daalde met 6,4 procent naar 415.715 euro. In Vlaanderen was er een terugval met 2,6 procent naar 258.936 euro. In Wallonië was er een daling met 1 procent tot 176.694 euro.

In een jaar tijd bleef de gemiddelde prijs van een woonhuis in België vrij stabiel (+0,9%). In Brussel daalde de gemiddelde prijs met 6,1 procent. In Vlaanderen stond een plus 2 procent op het scorebord.

In Wallonië was er een klim van +2,9 procent.

In Waals-Brabant ligt de gemiddelde prijs 31 procent boven het nationale gemiddelde, in Henegouwen 40 procent onder het nationale gemiddelde.

Appartementen
Ten opzichte van het vorige kwartaal (vierde kwartaal 2016) bleef de gemiddelde prijs van een appartement op nationaal niveau (214.501 euro) het voorbije kwartaal stabiel (-0,1%). Wallonië (+5,1%) deed beter dan Vlaanderen (-0,9%) en Brussel (-0,2%).

Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016, is er voor België wel een duidelijke stijging (+3,9%). De nationale stijging zet door in alle regio’s, vooral in Wallonië: +6,5 procent naar 171.651 euro. In Vlaanderen bedroeg de stijging +4,5 procent naar 219.303 euro. In Brussel evolueerde de gemiddelde prijs naar 233.528 euro (+2,3%).

In West-Vlaanderen lag de gemiddelde prijs van een appartement het hoogst: 258.150 euro (invloed van de kust). De prijs steeg in alle Vlaamse provincies. In het eerste kwartaal van 2017 kost een appartement met twee kamers in België gemiddeld 32,6 procent meer dan een appartement met één kamer. Evenzo kost een appartement met 3 kamers gemiddeld 32,6 procent meer dan een met twee kamers.

Bouwgrond
Een bouwgrond kostte het afgelopen trimester gemiddeld 138.471 euro (daling van 3,04 procent).

De prijs per vierkante meter klokte voor België af op 181,4 euro/m² (-2,93%). In Vlaanderen ging het om een gemiddelde prijs van 236,6 euro/m² (een daling met -4,05%). De gemiddelde prijs per m² ligt in Wallonië tot 65% lager dan in Vlaanderen. In het algemeen zijn bouwgronden in Vlaanderen kleiner en duurder.

Stijging transacties
De Belg bleef ook in het eerste kwartaal verlekkerd op woningvastgoed. Er gebeurden 2,9 procent meer verkooptransacties ten opzichte van het vorige kwartaal en 1 procent meer in vergelijking met het eerste kwartaal van 2016. De index van de vastgoedactiviteit van de notarissen, gelanceerd in 2009, haalde een nieuw record (128,36 punten).

De toename mag volledig op rekening van Vlaanderen (+2,1 procent) worden geschreven. In de Brussel nam de activiteit af met 2,4 procent. In Wallonië is ze constant gebleven.

Het aantal transacties in Vlaanderen is meer dan dubbel zo groot als in Wallonië.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons