6 juli 2012


De prijzen van commercieel onroerend goed in Nederland blijken een nuttige indicator voor toekomstige economische groei. Dit is de conclusie van een recente studie van prof. dr. Bert de Groot en prof. dr. Philip Hans Franses van de Erasmus School of Economics. De Groot en Franses analyseerden de huurprijzen van onroerend goed uit de transactiedatabase van marktleider DTZ Zadelhoff.

De studie richtte zich op de samenhang van huurprijzen vanaf 1983 met het Bruto Binnenlands Product (BBP) in het kwartaal daarna. Niet de gemiddelde prijs per kwartaal blijkt van belang, maar juist andere eigenschappen van de data. Een van de conclusies van de Rotterdamse economen is dat een toename van het aantal verhuurde panden en een groei van het segment met een lagere prijs duidt op een aantrekkende economie. Groeiende prijsverschillen tussen duurder en goedkoper onroerend goed en een daling van de gemiddelde prijs van goedkopere panden zijn juist signalen voor een krimpende economie.

Cuno van Steenhoven, voorzitter van het dagelijks bestuur van DTZ Zadelhoff: ‘Dat er een vast patroon is in de prijsverschillen en categorieën van prijsniveaus bij elk economisch tij, en dat deze dus nu kunnen worden voorspeld, is fascinerend. Het onderzoek roept ook weer nieuwe vragen op. Geldt dit in gelijke mate voor kantoor- en bedrijfsruimten, is de relatie nog sterker zonder incentives en blijft deze relatie bestaan? Dat zijn vragen voor de wetenschap!’ Van Steenhoven vervolgt: ‘In het vastgoed kun je nooit zeggen dat je precies weet hoe het in elkaar steekt. Het vraagt zeker om verder onderzoek.’

Bron:
http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2012/06/22/Prijzen-onroerend-goed-voorspellen-economisch-tij


Twitter Facebook Google-plus

VRAAG NU UW SCHATTING!

Denkt u eraan uw woning of grond te verkopen, maar zou u graag eerst een idee hebben van de waarde? Vul dan het contactformulier in en onze vastgoedexpert zal vrijblijvend bij u langskomen voor een uitgebreide waardebepaling.

Contacteer mij voor schatting

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag