Prijzen onroerend goed voorspellen economisch tij


De prijzen van commercieel onroerend goed in Nederland blijken een nuttige indicator voor toekomstige economische groei. Dit is de conclusie van een recente studie van prof. dr. Bert de Groot en prof. dr. Philip Hans Franses van de Erasmus School of Economics. De Groot en Franses analyseerden de huurprijzen van onroerend goed uit de transactiedatabase van marktleider DTZ Zadelhoff.

De studie richtte zich op de samenhang van huurprijzen vanaf 1983 met het Bruto Binnenlands Product (BBP) in het kwartaal daarna. Niet de gemiddelde prijs per kwartaal blijkt van belang, maar juist andere eigenschappen van de data. Een van de conclusies van de Rotterdamse economen is dat een toename van het aantal verhuurde panden en een groei van het segment met een lagere prijs duidt op een aantrekkende economie. Groeiende prijsverschillen tussen duurder en goedkoper onroerend goed en een daling van de gemiddelde prijs van goedkopere panden zijn juist signalen voor een krimpende economie.

Cuno van Steenhoven, voorzitter van het dagelijks bestuur van DTZ Zadelhoff: ‘Dat er een vast patroon is in de prijsverschillen en categorieën van prijsniveaus bij elk economisch tij, en dat deze dus nu kunnen worden voorspeld, is fascinerend. Het onderzoek roept ook weer nieuwe vragen op. Geldt dit in gelijke mate voor kantoor- en bedrijfsruimten, is de relatie nog sterker zonder incentives en blijft deze relatie bestaan? Dat zijn vragen voor de wetenschap!’ Van Steenhoven vervolgt: ‘In het vastgoed kun je nooit zeggen dat je precies weet hoe het in elkaar steekt. Het vraagt zeker om verder onderzoek.’

Bron:
http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2012/06/22/Prijzen-onroerend-goed-voorspellen-economisch-tij

Gerelateerde artikels

Vlaamse regering wil verkoop van vastgoed digitaliseren tegen eind 2022: "Verkoop kan dan in paar werkdagen rond zijn"

Als je vandaag een huis of appartement koopt of verkoopt, dan komt er heel wat opzoekingswerk bij kijken. De Vlaamse overheid vindt het hoog tijd om de papieren rompslomp te vereenvoudigen. De aankoop van vastgoed duurt nu vaak maanden. Volgens minister-president Jan Jambon (N-VA) zal het in de toekomst een kwestie zijn van een paar dagen. 
Lees meer

Koudegolf: 5 voorzorgen om je huis te beschermen!

De polaire temperaturen die we op dit moment meemaken, zijn eerder ongewoon en stellen onze woningen op de proef. Hoe wapen je je tegen elk gevaar? We bekijken het samen met jou!
Lees meer

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons