Prijzen onroerend goed voorspellen economisch tij


De prijzen van commercieel onroerend goed in Nederland blijken een nuttige indicator voor toekomstige economische groei. Dit is de conclusie van een recente studie van prof. dr. Bert de Groot en prof. dr. Philip Hans Franses van de Erasmus School of Economics. De Groot en Franses analyseerden de huurprijzen van onroerend goed uit de transactiedatabase van marktleider DTZ Zadelhoff.

De studie richtte zich op de samenhang van huurprijzen vanaf 1983 met het Bruto Binnenlands Product (BBP) in het kwartaal daarna. Niet de gemiddelde prijs per kwartaal blijkt van belang, maar juist andere eigenschappen van de data. Een van de conclusies van de Rotterdamse economen is dat een toename van het aantal verhuurde panden en een groei van het segment met een lagere prijs duidt op een aantrekkende economie. Groeiende prijsverschillen tussen duurder en goedkoper onroerend goed en een daling van de gemiddelde prijs van goedkopere panden zijn juist signalen voor een krimpende economie.

Cuno van Steenhoven, voorzitter van het dagelijks bestuur van DTZ Zadelhoff: ‘Dat er een vast patroon is in de prijsverschillen en categorieën van prijsniveaus bij elk economisch tij, en dat deze dus nu kunnen worden voorspeld, is fascinerend. Het onderzoek roept ook weer nieuwe vragen op. Geldt dit in gelijke mate voor kantoor- en bedrijfsruimten, is de relatie nog sterker zonder incentives en blijft deze relatie bestaan? Dat zijn vragen voor de wetenschap!’ Van Steenhoven vervolgt: ‘In het vastgoed kun je nooit zeggen dat je precies weet hoe het in elkaar steekt. Het vraagt zeker om verder onderzoek.’

Bron:
https://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2012/06/22/Prijzen-onroerend-goed-voorspellen-economisch-tij

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons