Prijzen kustappartementen herstellen

Na een daling in 2014 zijn de prijzen van appartementen aan de kust in het eerste halfjaar opnieuw lichtjes gestegen. Dat is de opvallendste vaststelling in de Notarisbarometer over de eerste helft van dit jaar.

Zoals al eerder dit jaar bleek, zijn de kopers van woningen niet plots verdwenen, ook al is het fiscale voordeel van de woonbonus door de hervorming sinds 1 januari van dit jaar minder gunstig. De activiteit op de vastgoedmarkt ligt weliswaar lager dan eind 2014, toen velen hun koopplannen versneld uitvoerden om nog van de 'oude' woonbonus te kunnen genieten, maar nam geen duik en ligt hoger dan in de eerste helft van vorig jaar.

In de eerste helft van 2015 waren er 6,5 procent meer transacties dan in dezelfde periode vorig jaar, die toen vrij kalm was. In april en mei bleef het aantal transacties ongeveer op het niveau van vorig jaar, maar vooral juni was druk, met 18 procent meer transacties dan in juni 2014, meldt de Federatie van het Notariaat. De stijging over het tweede trimester was groter in Brussel (+5,7%) en Wallonië (+10,5%) dan in Vlaanderen (+3,8%).

In het algemeen stegen de prijzen van woonhuizen met 1,6 procent. De gemiddelde prijs van een woonhuis in ons land is nu 236.362 euro. De gemiddelde prijs van een appartement bleef zo goed als stabiel en beloopt nu 204.751 euro. 

'Na het eerste kwartaal durfde ik het nog niet te zeggen, maar nu wel: de aanpassing van de woonbonus heeft geen negatieve invloed op de vastgoedmarkt in Vlaanderen', zegt notaris Bart Van Opstal. 'En het kleinere fiscale voordeel wordt niet verrekend in de prijzen, die de inflatie min of meer volgen. Ten eerste is de rente nog steeds laag, ten tweede is er een groep mensen die een waardevaste belegging zoekt met enig rendement, en die ondersteunen mee de markt.'

Opvallend is ook dat de gemiddelde prijs van een appartement aan de kust in de loop van de eerste jaarhelft wat gestegen is, met 3,6 procent. Nochtans was de boodschap enkele maanden geleden nog dat de prijzen aan de kust in 2014 daalden. 'Klopt, voor het eerst in vrij lange tijd zien we de prijzen wat toenemen, maar we komen uit een lange daling', licht Van Opstal toe, zelf notaris in Oostende. 'De prijzen zitten nog steeds een eind onder die van 2012. De vraag is nu of dit een tijdelijke opleving is, dan wel de start van een stijgende trend die langer aanhoudt.'

Het aantal transacties aan de kust steeg in de eerste jaarhelft sneller dan in de rest van het land. Van Opstal: 'Nu de appartementenprijzen zijn gedaald, wordt het voor een aantal kopers opnieuw aantrekkelijk. De recente prijsstijging zit vooral bij de nieuwbouwappartementen. De prijsdruk houdt aan voor oude appartementen, al zien we wel dat wie water in de wijn doet en de prijs laat zakken, stilaan weer kopers vindt.'

De gemeente met de laagste gemiddelde prijs voor een appartement is De Panne (181.339 euro), het duurst is het in Knokke (551.458 euro). Ook voor de subcategorie van appartementen op de dijk is Knokke de duurste gemeente, en Middelkerke is daarvoor met een gemiddelde prijs van 196.628 euro het betaalbaarst.

De Notarisbarometer is gebaseerd op de gegevens van de voorlopige verkoopovereenkomsten, wat een sneller beeld oplevert dan wanneer moet worden gewacht op de ondertekening van de akte, doorgaans drie tot vier maanden later.

Bron:
Netto

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons