Prijzen appartementen dalen drie kwartalen op rij

De prijzen van appartementen zijn in ons land al drie kwartalen op rij gedaald. In vergelijking met het tweede kwartaal van 2013 is er voor Vlaanderen zelfs sprake van een daling met 2,5 procent. Dat blijkt uit de Notarisbarometer. Het aantal transacties neemtwel licht toe.

'De Belg laat zich niet verontrusten door de onzekerheid over de woonbonus en eventuele hogere belastingen op vastgoed bij het kopen van een woning. In het tweede kwartaal van 2014 waren er 1,8 procent meer transacties dan in dezelfde periode van 2013', zo licht notaris Bart Van Opstal toe bij de presentatie van de notarisbarometer.

'Over de eerste zes maanden van 2014 is er sprake van een toename met 2,6 procent', stelt Van Opstal. 'Wat aantal transacties betreft, zijn de eerste zes maanden van dit jaar zelfs de beste in vijf jaar. Het gaat hier wel om een zeer stabiele markt en niet noodzakelijk een versnellende markt'. 

De index van de vastgoedactiviteit, die gebaseerd is op het aantal aangemaakte dossiers bij de notarissen in een kwartaal nadat een verkoopsovereenkomst werd gesloten, steeg van 105,0 in het eerste kwartaal naar 105,3 naar het tweede kwartaal. Dat is niet ver verwijderd van de hoogste index - 106,8 in het eerste kwartaal van 2012 - die de notarisbarometer sinds haar lancering in 2007 bereikt. In de maanden april en juni werden meer woningen verkocht dan een jaar eerder, in de maand mei waren er dat minder.

Ook de prijzen blijven relatief stabiel, alhoewel er een verschil is tussen de markt van de woonhuizen en die van de appartementen.

De prijzen van de woonhuizen houden zich kranig. De gemiddelde prijs van een woonhuis in België bedroeg in het tweede kwartaal 231.900 euro. Dat is 0,9 procent meer dan in het eerste kwartaal en 1,4 procent meer dan een jaar eerder.

Woonhuizen werden het voorbije kwartaal ten opzichte van het eerste kwartaal iets duurder in Vlaanderen (+1,2 procent), stegen sterk in Wallonië (+6,1 procent) maar daalden in Brussel (-1,4 procent). In vergelijking met een jaar eerder stegen de prijzen in elk van de drie gewesten:Vlaanderen (+0,5 procent), Brussel (+2,7 procent), Wallonië (+4,1 procent).

De prijzen van de appartementen staan meer onder druk, vooral in Vlaanderen. Voor een appartement in België werd gemiddeld 200.533 euro neergeteld. Dat is 1,3 procent minder dan in het tweede kwartaal.

'Het is nu al het derde kwartaal op rij dat de prijzen van appartementen dalen. 'Ik denk dat we nu wel degelijk kunnen spreken van een trend. Het blijft wel een lichte daling. In vergelijking met een jaar geleden bedraagt de daling nog steeds maar 0,4 procent. Het is uitkijken naar de volgende kwartalen', aldus Van Opstal.

De daling van de prijzen van de appartementen in België zijn volledig op rekening te schrijven van Vlaanderen. De prijs daalde er het voorbije kwartaal met 2,5 procent. In vergelijking met vorig jaar is er sprake van een daling met 1,2 procent. Zowel in Brussel en in Wallonië zijn de prijzen van appartementen, zowel in vergelijking met het vorig kwartaal als in vergelijking met vorig jaar blijven stijgen. Het overgrote gedeelte van de Belgische appartementsmarkt bevindt zich in Vlaanderen.

De voorbije jaren zijn er vooral in Vlaanderen massaal appartementen bijgebouwd. Nieuwbouwappartementen zitten niet in de cijfers van de notarissen. Door hun grote aantal wegen ze ook zwaar op de prijsvorming van de secundaire markt. Er staan steeds meer appartementen te huur en te koop. De slechte kwaliteit van de huurdersmarkt zet ook veel eigenaars aan om hun appartement te verkopen.

Bron:
De Tijd


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag