Prijzen appartementen dalen drie kwartalen op rij

De prijzen van appartementen zijn in ons land al drie kwartalen op rij gedaald. In vergelijking met het tweede kwartaal van 2013 is er voor Vlaanderen zelfs sprake van een daling met 2,5 procent. Dat blijkt uit de Notarisbarometer. Het aantal transacties neemtwel licht toe.

'De Belg laat zich niet verontrusten door de onzekerheid over de woonbonus en eventuele hogere belastingen op vastgoed bij het kopen van een woning. In het tweede kwartaal van 2014 waren er 1,8 procent meer transacties dan in dezelfde periode van 2013', zo licht notaris Bart Van Opstal toe bij de presentatie van de notarisbarometer.

'Over de eerste zes maanden van 2014 is er sprake van een toename met 2,6 procent', stelt Van Opstal. 'Wat aantal transacties betreft, zijn de eerste zes maanden van dit jaar zelfs de beste in vijf jaar. Het gaat hier wel om een zeer stabiele markt en niet noodzakelijk een versnellende markt'. 

De index van de vastgoedactiviteit, die gebaseerd is op het aantal aangemaakte dossiers bij de notarissen in een kwartaal nadat een verkoopsovereenkomst werd gesloten, steeg van 105,0 in het eerste kwartaal naar 105,3 naar het tweede kwartaal. Dat is niet ver verwijderd van de hoogste index - 106,8 in het eerste kwartaal van 2012 - die de notarisbarometer sinds haar lancering in 2007 bereikt. In de maanden april en juni werden meer woningen verkocht dan een jaar eerder, in de maand mei waren er dat minder.

Ook de prijzen blijven relatief stabiel, alhoewel er een verschil is tussen de markt van de woonhuizen en die van de appartementen.

De prijzen van de woonhuizen houden zich kranig. De gemiddelde prijs van een woonhuis in België bedroeg in het tweede kwartaal 231.900 euro. Dat is 0,9 procent meer dan in het eerste kwartaal en 1,4 procent meer dan een jaar eerder.

Woonhuizen werden het voorbije kwartaal ten opzichte van het eerste kwartaal iets duurder in Vlaanderen (+1,2 procent), stegen sterk in Wallonië (+6,1 procent) maar daalden in Brussel (-1,4 procent). In vergelijking met een jaar eerder stegen de prijzen in elk van de drie gewesten:Vlaanderen (+0,5 procent), Brussel (+2,7 procent), Wallonië (+4,1 procent).

De prijzen van de appartementen staan meer onder druk, vooral in Vlaanderen. Voor een appartement in België werd gemiddeld 200.533 euro neergeteld. Dat is 1,3 procent minder dan in het tweede kwartaal.

'Het is nu al het derde kwartaal op rij dat de prijzen van appartementen dalen. 'Ik denk dat we nu wel degelijk kunnen spreken van een trend. Het blijft wel een lichte daling. In vergelijking met een jaar geleden bedraagt de daling nog steeds maar 0,4 procent. Het is uitkijken naar de volgende kwartalen', aldus Van Opstal.

De daling van de prijzen van de appartementen in België zijn volledig op rekening te schrijven van Vlaanderen. De prijs daalde er het voorbije kwartaal met 2,5 procent. In vergelijking met vorig jaar is er sprake van een daling met 1,2 procent. Zowel in Brussel en in Wallonië zijn de prijzen van appartementen, zowel in vergelijking met het vorig kwartaal als in vergelijking met vorig jaar blijven stijgen. Het overgrote gedeelte van de Belgische appartementsmarkt bevindt zich in Vlaanderen.

De voorbije jaren zijn er vooral in Vlaanderen massaal appartementen bijgebouwd. Nieuwbouwappartementen zitten niet in de cijfers van de notarissen. Door hun grote aantal wegen ze ook zwaar op de prijsvorming van de secundaire markt. Er staan steeds meer appartementen te huur en te koop. De slechte kwaliteit van de huurdersmarkt zet ook veel eigenaars aan om hun appartement te verkopen.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons