Prijs kustappartement stabiliseert op 273.000 euro

Een appartement aan de Belgische kust kostte in de eerste jaarhelft 16 procent meer dan een gemiddeld Belgisch appartement.

De gemiddelde prijs van een appartement aan de kust klokte in het eerste semester 2017 af op 273.000 euro, zo goed als stabiel in vergelijking met 6 maanden eerder toen de gemiddelde prijs 272.108 EUR bedroeg. Dat blijkt uit de Notarisbarometer.

Tussen de verschillende badplaatsen zijn grote prijsverschillen. In Knokke was een appartement het duurst: 531.306 euro. Zeebrugge is het goedkoopst, met een gemiddelde prijs van 185.500 euro. Zeezicht

Ook de ligging binnen de badplaats is prijsbepalend. Met een prijs van 315.907 euro kostte een appartement aan de dijk in de eerste helft van 2017 gemiddeld 15,7 procent meer dan een ander kustappartement. Maar het prijsverschil is aanzienlijk geslonken: in vergelijking met 2016 daalde de gemiddelde prijs van een dijkappartement met 8,3 procent. 315.907 euroEen appartement op de zeedijk kost gemiddeld 315.907 euro

‘Dijkappartementen liggen dit ogenblik wat moeilijker in de markt’, zegt notaris Bart van Opstal. ‘Gemiddeld genomen zijn het vaak oude appartementen die doorgaans sneller om renovatie vragen, rekening houdend met hun specifieke ligging. Het gaat om werken aan gevels en ramen, maar ook aan gemeenschappelijke delen binnenin de gebouwen. Die bijkomende kosten schrikken een aantal kopers af.’

Dijkappartementen zijn het goedkoopst in De Panne (216.875 euro) en het duurst in Knokke (948.956 euro). Kust in trek

Uit het aantal transacties blijkt dat vastgoed aan de kust nog altijd in trek is.

‘Sinds het derde trimester van 2015 ligt de vastgoedactiviteit aan de kust gemiddeld elke keer hoger dan de nationale activiteit. In het eerste trimester 2017 bedroeg dit verschil nog bijna 14 procent. In het 2de trimester van dit jaar is het verschil minder groot, namelijk 3,2 procent.’ Woonhuizen

Aan de kust is het goedkoper om een woonhuis te kopen dan een appartement. De gemiddelde huizenprijs daalde in het eerste semester met 4,2 procent tot 267.989 euro. Dat is nog altijd 14 procent duurder dan het gemiddelde Belgische huis.

In Knokke was een woonhuis het duurst: 532.897 euro. De Panne was het goedkoopst, met een gemiddelde prijs van 214.622 euro. Blankenberge populairst

Welke badplaatsen zijn in trek? In Blankenberge, Heist-aan-Zee en Knokke was er in het voorbije jaar een continue stijging van het aantal transacties.

Blankenberge scoorde het best, met een stijging van 12,3 procent. Nummers twee en drie zijn Heist-aan-Zee en Knokke, met een groei van respectievelijk 8,1 en 4,8 procent.

Zeebrugge scoorde op jaarbasis het slechtst, met een terugval van het aantal transacties met 12,2 procent.

Bron:
Netto

Gerelateerde artikels

Coronavirus: kan je nog een woning kopen, verkopen of huren?

Sluiting van niet-essentiële winkels en beperkte sociale contacten; de nieuwe regels om de verspreiding van het coronavirus in België tegen te gaan zijn van kracht gegaan en duren zeker tot en met 13 december. Welke effecten hebben deze maatregelen op de vastgoedsector? Rondleidingen, schattingen en verhuizen: we analyseren de situatie met behulp van de laatste informatie.
Lees meer

Kan je al een huis kopen als je nog in een echtscheiding zit?

Mensen die aan het scheiden zijn overwegen wel eens om al een nieuw huis of appartement aan te kopen onder het motto dat ‘huren maar weggegooid geld zou zijn’. Maar kan je in zo’n situatie wel overgaan tot een aankoop? Waarop moet je letten?
Lees meer

Je lening herzien: wat moet je weten voor je naar je bank stapt?

De rentes voor hypothecaire leningen staan al een hele tijd erg laag. Veel mensen stapten de voorbije jaren naar hun bank om hun lening te laten herzien. Denk je eraan om hun voorbeeld te volgen? Goed plan. In deze blog geven we je graag wat achtergrondinformatie, zodat je niet onvoorbereid aan de onderhandelingen begint.
Lees meer

Verwarming weer aan na de zomer? Let op deze aandachtspunten!

Nu het 's ochtends weer best fris is en 's avonds snel afkoelt, gaat in veel huizen de verwarming weer aan. Maar voor je na de zomer je verwarming weer inschakelt, controleer je best eerst een paar zaken. We lijsten ze voor je op.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons