Prijs kustappartement stabiliseert op 273.000 euro

Een appartement aan de Belgische kust kostte in de eerste jaarhelft 16 procent meer dan een gemiddeld Belgisch appartement.

De gemiddelde prijs van een appartement aan de kust klokte in het eerste semester 2017 af op 273.000 euro, zo goed als stabiel in vergelijking met 6 maanden eerder toen de gemiddelde prijs 272.108 EUR bedroeg. Dat blijkt uit de Notarisbarometer.

Tussen de verschillende badplaatsen zijn grote prijsverschillen. In Knokke was een appartement het duurst: 531.306 euro. Zeebrugge is het goedkoopst, met een gemiddelde prijs van 185.500 euro. Zeezicht

Ook de ligging binnen de badplaats is prijsbepalend. Met een prijs van 315.907 euro kostte een appartement aan de dijk in de eerste helft van 2017 gemiddeld 15,7 procent meer dan een ander kustappartement. Maar het prijsverschil is aanzienlijk geslonken: in vergelijking met 2016 daalde de gemiddelde prijs van een dijkappartement met 8,3 procent. 315.907 euroEen appartement op de zeedijk kost gemiddeld 315.907 euro

‘Dijkappartementen liggen dit ogenblik wat moeilijker in de markt’, zegt notaris Bart van Opstal. ‘Gemiddeld genomen zijn het vaak oude appartementen die doorgaans sneller om renovatie vragen, rekening houdend met hun specifieke ligging. Het gaat om werken aan gevels en ramen, maar ook aan gemeenschappelijke delen binnenin de gebouwen. Die bijkomende kosten schrikken een aantal kopers af.’

Dijkappartementen zijn het goedkoopst in De Panne (216.875 euro) en het duurst in Knokke (948.956 euro). Kust in trek

Uit het aantal transacties blijkt dat vastgoed aan de kust nog altijd in trek is.

‘Sinds het derde trimester van 2015 ligt de vastgoedactiviteit aan de kust gemiddeld elke keer hoger dan de nationale activiteit. In het eerste trimester 2017 bedroeg dit verschil nog bijna 14 procent. In het 2de trimester van dit jaar is het verschil minder groot, namelijk 3,2 procent.’ Woonhuizen

Aan de kust is het goedkoper om een woonhuis te kopen dan een appartement. De gemiddelde huizenprijs daalde in het eerste semester met 4,2 procent tot 267.989 euro. Dat is nog altijd 14 procent duurder dan het gemiddelde Belgische huis.

In Knokke was een woonhuis het duurst: 532.897 euro. De Panne was het goedkoopst, met een gemiddelde prijs van 214.622 euro. Blankenberge populairst

Welke badplaatsen zijn in trek? In Blankenberge, Heist-aan-Zee en Knokke was er in het voorbije jaar een continue stijging van het aantal transacties.

Blankenberge scoorde het best, met een stijging van 12,3 procent. Nummers twee en drie zijn Heist-aan-Zee en Knokke, met een groei van respectievelijk 8,1 en 4,8 procent.

Zeebrugge scoorde op jaarbasis het slechtst, met een terugval van het aantal transacties met 12,2 procent.

Bron:
Netto

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons