Premies voor energiebesparende investeringen in 2014

Ondanks de massale investeringen van de afgelopen jaren is er volgens de Vlaamse overheid in acht op de tien woningen nog ruimte voor verdere energiebesparing. De meeste investeringen genieten niet meer van een belastingvermindering, maar toch bestaan er nog altijd tal van premies. Een overzicht van de premies die sinds 1 januari van kracht zijn.

Vlaamse overheid start een informatiecampagne om de Vlaamse gezinnen aan te moedigen om nog meer energie te besparen. Ondans de massale investeringen van de afgelopen jaren blijft er in acht op de tien woningen ruimte voor verdere energiebesparingen. Wie zijn dak al geïsoleerd heeft, kan nog altijd veel winst boeken door bijvoorbeeld ook zijn muren of vloeren te isoleren. Volgens het kabinet van Vlaamse minister van Energie en Wonen Freya Van den Bossche heeft vier op de vijf woningen inmiddels dakisolatie, negen op de tien dubbel glas en zeven op de tien een zuinige verwarmingsinstallatie.

Uw woning energiezuiniger maken met een steuntje van de overheid? Jarenlang kreeg u van de federale overheid een belastingvermindering voor onder andere een condensatieketel, hoogrendementsglas of een energieaudit. Maar daar kwam eind 2011 abrupt een einde aan. Enkel voor het isoleren van een dak in een woning van minstens 5 jaar krijgt u nog een belastingvermindering van 30 procent.

Nieuw in 2014
- Combipremie voor gelijktijdige investering in nieuwe ramen met hoogrendementsglas en muurisolatie in een bestaande woning. - Geen maxima meer voor dak-, muur- en vloerisolatie. - Premie voor zonneboiler en warmtepomp voor recente woningen.

Maar dat betekent niet dat u de overige energiebesparende investeringen volledig uit uw eigen zak moet betalen, zonder enige vorm van tegemoetkoming. Voor werken aan woningen in het Vlaams Gewest betalen de netbeheerders Eandis en Infrax nog altijd tal van premies. Eind november keurde de Vlaamse regering de premies voor 2014 definitief goed. ‘De bedragen van de al bestaande premies blijven onaangeroerd’, zegt Mieke Bonnarens van Bouwunie. ‘Wel komt er een uitbreiding en versoepelingen.’ Nieuw is de combipremie voor wie gelijktijdig investeert in raamwerk met hoogrendementsglas en muurisolatie. De plafonds voor de isolatiepremies worden afgeschaft, terwijl de premies voor warmtepompen en zonneboilers worden uitgebreid naar recente woningen. Een overzicht van de premies waar u in 2014 aanspraak op kan maken. Hou in het achterhoofd dat aan alle premies technische voorwaarden gekoppeld zijn.

Isolatie
Isoleert u de muren, het dak of de vloeren? Vanaf 1 januari is die tegemoetkoming niet langer geplafonneerd. Tot nu toe waren er maximale premies vastgelegd en werd bijvoorbeeld maximaal 120 vierkante meter dakisolatie gesubsidieerd. Een ‘bestaande woning’ is voor 1 januari 2006 aangesloten op het distributienet. De isolatiepremie is er niet enkel voor uw gezinswoning, maar ook voor verhuurde woningen. Wie verhuurt aan kwetsbare groepen kan zelfs een extra hoge dakisolatiepremie genieten.

Hoe hoog zijn de premies? Voor dakisolatie hangt die af van de warmteweerstand van het gebruikte materiaal en van hoe dik u isoleert. Laat u de isolatie plaatsten door een aannemer, dan schommelt de premie tussen 6 en 8 euro per vierkante meter. Doe-het-zelvers krijgen de helft van dat bedrag. Muur- of vloerisolatie moet steeds door een aannemer geplaatst worden. De premie voor wie zijn spouwmuur laat vullen met isolerend materiaal of vloerisolatie laat plaatsen, bedraagt 6 euro per vierkante meter. Wie een buitenmuur laat bekleden met gevelisolatie krijgt 15 euro per m2.

Nieuwe ramen met hoogrendementsglas samen met muurisolatie
De combipremie voor wie in een bestaande woning gelijktijdig investeert in nieuwe ramen met hoogrendementsglas én muurisolatie is nieuw. Daarmee wil de Vlaamse overheid een totaalaanpak stimuleren. In de combipremie blijft de premie voor muurisolatie onveranderd (zie hoger), maar krijgt de beglazing een hogere vergoeding. Voor de vervanging van enkel glas wordt de premie opgetrokken naar 48 euro per vierkante meter, met een plafond van 1.680 euro. Voor de vervanging van dubbel glas is dat 60 euro per vierkante meter, met een maximum van 2.100 euro. Ter vergelijking, de premies voor wie enkel hoogrendementsbeglazing laat plaatsen in bestaande ramen bedragen 12 of 15 euro per vierkante meter.

‘De technische eisen gesteld aan het schrijnwerk zijn behoorlijk streng’, merkt Bouwunie op. Voort moeten de werken door een aannemer worden uitgevoerd. Alle enkele of gewoon dubbele beglazing in de van muurisolatie voorziene gevels of geveldelen moet worden vervangen. Om als ‘gelijktijdig’ te worden beschouwd, moeten de eindfacturen voor ramen en muurisolatie binnen een periode van 12 maanden vallen. Alle werken mogen pas na 1 januari 2014 starten.

Warmtepomp
Voor de installatie van een warmtepomp door een aannemer kunt u een premie van maximaal 1.700 euro krijgen, afhankelijke van het type. Vanaf 1 januari 2014 is die premie er ook voor nieuwbouwwoningen met een bouwaanvraag tot eind 2013.

Zonneboiler
Voor de installatie van een zonneboiler door een aannemer is er een premie van 550 euro per vierkante meter. Het voordeel heeft een dubbele begrenzing: een maximum van 2.750 euro en tot 50 procent van de factuur. Nieuw is dat het voordeel ook wordt toegekend voor nieuwbouwwoningen met een bouwaanvraag tot eind 2013.

E-peil premie
Nieuwbouwprojecten die energiezuiniger zijn dan de wettelijk opgelegde energie-eisen krijgen een E-peilpremie van de netbeheerders. Voor bouwaanvragen gedaan in 2014 wordt de premie betaald vanaf een E-peil van 40. De premie bedraagt voor een nieuwbouwwoning 1.800 euro, plus 50 euro per extra punt dat men beter doet. Voor een appartement is dat 800 euro, plus 30 euro per extra punt.

Beschermde klanten
Beschermde klanten, personen die recht hebben op de sociale maximumtarieven, genieten een groter voordeel. De premiebedragen en maxima voor investeringen in bestaande woningen worden met 50 procent verhoogd. De E-peilpremie wordt vermeerderd met 20 procent.

Bovendien is er enkel voor beschermde afnemers een premie van 800 euro voor de installatie van een condensatieketel in een bestaande woning.

Combineer met Vlaamse renovatiepremie en gemeentelijkepremies
De premies van de netbeheerders komen boven op de premies die sommige gemeentes geven en de Vlaamse renovatiepremie. 'Wel zijn de bijkomende voorwaarden een stuk strenger dan die voor de energiepremies', zegt Mieke Bonnarens van Bouwunie. De renovatiepremie kunt u aanvragen als u voor minstens 10.000 euro werken uitvoert aan een woning van minstens 25 jaar oud. Het moet gaan om uw eigen woning of een woning die u via een sociaal verhuurkantoor verhuurt. Voor wie zijn gezinswoning renoveert zijn inkomensgrenzen opgelegd. Voor aanvragen ingediend vanaf 1 januari 2014 mag het belastbaar inkomen van een alleenstaande hoogstens 40.600 euro bedragen. Voor een alleenstaande met één persoon ten laste is dat 57.990 euro, te verhogen met 3.250 euro vanaf de tweede persoon ten laste. Wie gehuwd is of wettelijk of feitelijk samenwoont mag een inkomen van maximaal 57.990 euro hebben, plus 3.250 euro per persoon ten laste. Vanaf 2014 wordt de renovatiepremie overigens uitgebreid: ook de functiewijziging van een gebouw naar een woning of de opsplitsing van een woning in verschillende woningen komt in aanmerking.

Met de renovatiepremie krijgt u een premie van 20 of 30 procent van de goedgekeurde facturen, afhankelijk van uw inkomen. De premie bedraagt maximaal 10.000 euro.

Voor welke premies komt u in aanmerking? Premiezoeker.be

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons