Premies veranderen: investeer dit jaar nog in je bouwschil

Ben je van plan om je dak te isoleren? Of wil je je gevel renoveren én tegelijk je ramen vervangen? Dan laat je de werken best nog dit jaar uitvoeren. De Vlaamse overheid schroeft vanaf 2017 de vele individuele energiepremies fors terug, terwijl de lucratieve combipremie voor muur- en glasisolatie (tot 2.100 euro) plaats maakt voor een totaalrenovatiebonus.

Vlaanderen wil totaalrenovaties stimuleren. Daarom worden de vele individuele energiepremies vanaf volgend jaar teruggeschroefd en komt de nadruk te liggen op het totaalplaatje. Voor het berekenen van de totaalrenovatiebonus zijn er zeven categorieën van investeringen: dak, beglazing, muur, vloer, warmtepomp, zonneboiler en ventilatie.

Combineer je binnen de vijf jaar drie categorieën, dan krijg je vanaf 2017 een bonus van 1.250 euro, bovenop de individuele energiepremies. Combineer je ze alle zeven, dan krijg je 4.750 euro extra.

Masterplan

Wat dat voor jou betekent? To Simons, directeur van de vzw Centrum Duurzaam Bouwen: “Wie individuele investeringen plant, zoals dak- of spouwmuurisolatie of het vervangen van de ramen, laat de werken best dit jaar nog uitvoeren. Voor grotere renovaties is de tijdsdruk minder groot, omdat je vanaf volgend jaar geniet van de totaalrenovatiebonus.” 

“Ik raad wel aan om sowieso te investeren met het oog op de toekomst, en dat aan de hand van een masterplan. Je doet beter één ding goed, dan drie halve investeringen”, voegt Simons er aan toe. “Denk er ook aan dat de premies op termijn wegvallen en plaats maken voor verplichtingen, zoals bij nieuwbouw.” 

Bron:
Hebbes

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons