Poldercrisis escaleert

De Nederlandse huizenprijzen boekten in juli hun grootste daling ooit. De gemiddelde prijs van een woning ligt nu 15 procent onder de piek van augustus 2008 en is weer op het prijspeil van 2004 aanbeland.

Voor wie op beterschap hoopt bij de niet aflatende crisis op de Nederlandse huizenmarkt, bieden de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek(1) bepaald geen opbeurende lectuur. In juli zakten de Nederlandse huizenprijzen jaar op jaar 8 procent. Dat is de grootste daling sinds de start van de statistieken in 1995 (zie grafiek onderaan).

De gemiddelde Nederlandse woning noteert nu 15 procent onder de piek van oktober 2008 en is weer op het peil van 2004 beland. Ter vergelijking: na zes jaar crisis zitten Amerikaanse huizen(2) bijna 33 procent onder hun piek van 2006, in Spanje(3) beloopt de terugval 23 procent.

De terugval is vrij algemeen: alle provincies(4) tekenen dalingen van meer dan 6 procent jaar op jaar op. De schade is het meest beperkt in Groningen (-6,4%) en het grootst in buurprovincie Friesland (-11,1%). En met uitzondering van Zeeland, Limburg en Drenthe zakt het aantal vastgoedtransacties jaar op jaar ook overal met meer dan een vijfde.

Bron:
http://www.tijd.be/nieuws/geld_beleggen_markten/Poldercrisis_escaleert.9220769-3452.art?utm_medium=email&utm_source=SIM&utm_campaign=MORNING_COMMENT


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag