Poldercrisis escaleert

De Nederlandse huizenprijzen boekten in juli hun grootste daling ooit. De gemiddelde prijs van een woning ligt nu 15 procent onder de piek van augustus 2008 en is weer op het prijspeil van 2004 aanbeland.

Voor wie op beterschap hoopt bij de niet aflatende crisis op de Nederlandse huizenmarkt, bieden de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek(1) bepaald geen opbeurende lectuur. In juli zakten de Nederlandse huizenprijzen jaar op jaar 8 procent. Dat is de grootste daling sinds de start van de statistieken in 1995 (zie grafiek onderaan).

De gemiddelde Nederlandse woning noteert nu 15 procent onder de piek van oktober 2008 en is weer op het peil van 2004 beland. Ter vergelijking: na zes jaar crisis zitten Amerikaanse huizen(2) bijna 33 procent onder hun piek van 2006, in Spanje(3) beloopt de terugval 23 procent.

De terugval is vrij algemeen: alle provincies(4) tekenen dalingen van meer dan 6 procent jaar op jaar op. De schade is het meest beperkt in Groningen (-6,4%) en het grootst in buurprovincie Friesland (-11,1%). En met uitzondering van Zeeland, Limburg en Drenthe zakt het aantal vastgoedtransacties jaar op jaar ook overal met meer dan een vijfde.

Bron:
http://www.tijd.be/nieuws/geld_beleggen_markten/Poldercrisis_escaleert.9220769-3452.art?utm_medium=email&utm_source=SIM&utm_campaign=MORNING_COMMENT

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons