5 plekken in huis om winterklaar te maken

Brr, de winter komt eraan. Nu we al moeten krabben om de autoruiten ijsvrij te maken, is het ook belangrijk om na te gaan wat we precies in huis moeten doen. Vermits er niet altijd tijd is voor nodige en grotere renovaties, zijn er enkele dingen in huis waar je niet al te veel tijd en geld moet insteken. En het beste is, het is echt de moeite waard om te doen! Neem dus deze 5 punten in huis onder handen voor een warme en geslaagde winter. Weg koude voeten en fleecedekentjes, hallo warm huis én lagere energierekeningen!

1. Ramen
Heb je verouderde ramen, dan is ze vervangen de beste optie. Zeker wanneer het nog enkele glazen zijn, dan is het in het kader van de verplichte dubbele beglazing in 2020 zo vlak voor de winter het ideale moment. Geen zin om de volledige ramen te vervangen? Dan zijn er enkele kleine punten die je snel kan vervangen. Zo kan je best ramen controleren op spleetjes en barstjes waar de koude gemakkelijk de woning kan binnendringen en de warmte ze zomaar. Conclusie: koudebruggen kan je missen als kiespijn. Met het aanbrengen van tochtstrips langs de ramen houd je de warmte binnen en bespaar je al heel wat op je energiefactuur.

Een tweede optie voor je ramen is het installeren van gordijnen. Niet alleen voegen ze een extraatje toe aan je interieur. Ze zijn ook nuttig omdat gesloten gordijnen de warmte tegenhouden. Zo geraakt de warme lucht niet aan je koude ramen en bekom je veel minder condensatie.

2. Deuren
Hetzelfde geldt enigszins ook voor de deuren. Ga zeker na waar alle kiertjes en spleetjes zit, want ook daar gaat veel kostbare warmte verloren. Tijd dus om het nodige te doen en te kiezen voor tochtstrips. In dit geval kan je gaan voor zelfklevende tochtstrips die de spleetjes van de deuren perfect bedekken. Aan de onderkant van de deur kan je werken met zogenaamde borstelstrips. Let wel: uit enthousiasme kan je misschien iets te veel spleetjes bedekken. Daarbij is het belangrijk dat je dit vooral doet naar buitendeuren toe. De binnendeur hoeft niet per se. De woning zelf geniet liefst nog wat ventilatie af en toe. Zet daarom ook af en toe je ramen open om te verluchten! Oh ja, geen tijd of zin om de deuren op deze manier aan te pakken? Dan kan je ook een welbekende tochthond voor je deur leggen.

3. Radiator
Wist je dat je op twee manieren ervoor kan zorgen dat je radiator bijdraagt tot een goedkopere energierekening? Eerst en vooral, heb je geen kachel, dan is de radiator je beste vriend tijdens de koude wintermaanden. Een eerste leuke manier is om een vensterbank boven je radiator te installeren. Zo ontsnapt er minder warmte naar boven. Ook een vel aluminiumfolie achter je radiator doet wonderen. Zo reflecteer je de warmte naar de leefruimte en niet via de muren naar buiten.

4. Kelder
Je kelder voelt meestal wel erg koel aan. Reden te meer om na te gaan of de warmte niet gewoon zomaar wegloopt door allerlei kantjes en spleetjes. Ga na of er lucht binnen en buitenkant via de vloer of het plafond, aan leidingen die door de kelder lopen en andere connecties die misschien langs de kelder een uitgang zoeken. Onbedekte gaten of spleten zijn op die manier energievreters. En met een relatief goedkope isolatiespray, vul je de gaatjes zo op!

5. Zolder
Wie een zolder heeft, weet uiteraard dat er langs die weg ontzettend veel warmte verloren kan gaan. De juiste dakisolatie doet alvast wonderen. Ook de zoldervloer isoleren is een goed idee. Daarvoor kan je gebruik maken van onder andere isolatieplaten, rotswol of glaswol. Wil je je zoldervloer optimaal benutten en gebruik maken van glaswol, dan moet je het zeker goed afwerken. Dat kan onder andere met OSB-platen. Wist je dat sommigen zelfs parket leggen op zolder? Echt waar, niet alleen ziet het er echt leuk uit, het voelt ook warmer aan en de warmte blijft in de verdieping onder de zolder.

Toch niet zo veel tijd om de nodige mini-renovaties te doen? Weet dan dat er ook veel warmte langs de vloer verloren gaat. Heb je net zoals ik geen vloerverwarming en heb je -opnieuw, net zoals ik- een erg koude vloer (zoals een betonvloer) dan kom je met een tapijt al een heel eind. En oh ja, een hoogpolig tapijt? Zalig om op te lopen!

Bron:
Zimmo


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag