We verhuizen pas als we niet anders kunnen

De baksteen in de maag van de Belgen weegt nog zwaarder dan we zelf denken. We blijven gemiddeld dertig jaar in onze eigendom wonen en verkopen die pas als er een onomkeerbare wijziging komt in de gezinssituatie: een echtscheiding, een zware ziekte of een overlijden. Dat blijkt uit een rondvraag bij 1400 eigenaars door vastgoedkantoor Century 21.

We wonen gemiddeld 30 jaar in dezelfde woning
‘Belgen zijn echt nog altijd heel honkvast’, zegt Isabelle Vermeir van Century 21. ‘Al is er een kleine versoepeling merkbaar. Enkele jaren geleden merkten we dat de Belg tijdens zijn leven gemiddeld in twee woningen woont, nu is dat geëvolueerd naar drie. Mensen beginnen nu klein, verhuizen naar iets groter en keren tegen het einde van hun leven terug naar iets kleiners, zoals een appartement.’

59% verkoopt woonst na scheiding of overlijden
Daar hoort ook nog een zware ziekte bij of het verhuizen naar een rustoord. ‘Het is alsof de Belg enkel wil verhuizen als het niet anders kan. Bij een echtscheiding gaat overigens meestal een van de partners eerst na of hij het financieel aan kan om de andere uit te kopen, zodat hij er kan blijven wonen.’

14,6% verkoopt omdat de hypotheek te zwaar wordt
‘Dat is niet alleen omdat mensen hun afbetalingscapaciteit hebben overschat. Vaak ligt het ook aan iemand die zijn werk verliest of zwaar ziek wordt.’

Amper 7,5% verkoopt om dichter bij het werk of de school te gaan wonen.

Ook kleiner of groter willen wonen (6,1%) is geen vaak voorkomende reden.
‘Mensen nemen dat uurtje file er blijkbaar graag bij om onder de kerktoren te kunnen blijven wonen’, aldus Vermeir. ‘Ook compacter wonen is een veelbesproken thema maar in de praktijk trekt het Belgen niet zo gauw over de streep om te verhuizen.’

Vier op tien verkoopt via een makelaar
‘Dat cijfer is de afgelopen jaren verdubbeld’, aldus Vermeir. ‘Mensen zien op tegen de papierwinkel die almaar complexer wordt met alle benodigde keuringen en attesten. Het grootste obstakel om met een makelaar in zee te gaan is het ereloon, dat ongeveer 3 procent van de aankoopprijs is.’

Negen op tien begint de zoektocht online
Daarnaast legt 86% van de kandidaat-kopers hun oor te luister bij familie, vrienden en kennissen en gaat 83% rondkijken in de buurt of er niets te koop staat. ‘De Te Koop-bordjes blijven nog altijd extra reacties opleveren’.

Een woning staat gemiddeld 14 weken te koop
In Vlaanderen duurt het gemiddeld 94 dagen om een huis te verkopen, 120 dagen voor een grond en 139 dagen voor een appartement. Opmerkelijk is dat het vorig jaar iets vlotter ging om te verkopen. Voor een bouwgrond of een appartement duurt het zelfs een twintigtal dagen langer dan vorig jaar om een koper te vinden.

Gemiddeld krijgt de verkoper daarbij 8 kandidaat-kopers over de vloer.

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons