OVERZICHT: Dit verandert de komende jaren op de woningmarkt

De komende jaren zal er heel wat veranderen voor wie een huis koopt, bouwt of renoveert. Maar welke maatregelen zijn al concreet en over welke maatregelen denkt de regering nog na. En vooral: wat wordt duurder en wat is goed uw portemonnee? Bekijk hieronder een overzicht.

Ik koop een woning
Er is al veel gezegd en geschreven over de verlaagde woonbonus vanaf 1 januari 2015, de belastingaftrek voor wie geld leent om een woning te bouwen of kopen. Een doorsnee gezin kan daardoor zo’n 1.300 euro per jaar minder steun van de overheid krijgen. Wie zeker wil zijn dat hij nog van de oude woonbonus kan genieten, moet zich haasten, zeggen de notarissen. 

De Vlaamse regering wil een globaal lager tarief invoeren voor de registratierechten die bij de aankoop van een huis betaald worden. Dajo Hermans van de Confederatie van Immoberoepen (CIB) vindt een verlaging van de registratierechten beter dan het behoud van de woonbonus. ‘Een woonbonus ontvang je pas een jaar later via je belastingen, door een verlaging van de registratierechten kan je de aankoop van een woning onmiddellijk verzachten’.

Mogelijk betekent dit wel het einde voor het ‘klein beschrijf’. Wie een bescheiden woning koopt, betaalt nu 5 procent in plaats van 10 procent belastingen. Maar volgens Hermans is het klein en groot beschrijf nu een loterij en zal een eengemaakt systeem eerlijker zijn.

Een paar jaar geleden bedroegen de registratierechten nog 12 procent, in Europa is dat gemiddeld 5,5 procent, en in Nederland zelfs 2 procent.

Ik koop bouwgrond
Het is nog te vroeg om te zeggen of het globaal lager tarief voor de registratierechten ook gevolgen zal hebben voor bouwgronden. Vandaag bedragen de registratierechten op een bouwgrond 10 procent, net zoals bij de aankoop van een woning.

Ik bouw/verbouw
Vanaf 1 december wordt een renovatiepremie niet meer in de vorm van een subsidie op je rekening gestort, maar als belastingvermindering toegekend. De uitbetaling gebeurt daardoor trager, gespreid over drie fiscale jaren. Wie nog van de oude premie wil genieten moet ten laatste op 30 november zijn facturen bezorgen aan de Vlaamse overheid, of een contract met de aannemer als de werken nog moeten starten of aan de gang zijn.

Voor wie een nieuwe woning bouwt blijft het huidig BTW-tarief van 21 procent behouden door de federale regering. De bouw had gehoopt op een BTW-verlaging voor nieuwbouw, van 21 procent tot 12 procent.

Het verlaagde BTW-tarief, van 6 procent in plaats van 21 procent, zal vanaf 2016 slechts gelden voor verbouwingswerken in woningen van minstens tien jaar oud. Nu is dat al vanaf vijf jaar oud.

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) wil de steunmechanismen voor hernieuwbare energie grondig hervormen. In haar beleidsnota spreekt ze van een ‘afbouwscenario’ voor de premies voor zonnepanelen. ‘We willen vooral mensen ondersteunen op het moment dat ze een installatie plaatsen en veel minder voor de geproduceerde energie in de jaren erna’, zegt Turtelboom. Ook het premiesysteem voor isolatie en beglazing wordt hervormd.

Ik krijg Bouwgrond of een woning
De verlaging van het tarief voor schenkingen van bouwgronden zal verlengd worden.

De Vlaamse regering onderzoekt een vereenvoudiging van de schenkingstarieven voor een woning.

Ik huur/verhuur
De Vlaamse regering wil in 2017 onderzoeken hoe ze via fiscale maatregelen de huurwoningmarkt kan stimuleren en de kwaliteit van huurwoningen kan verbeteren. Daarbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan een renovatiehuurovereenkomst, waarbij een huurder zelf overgaat tot renovatiewerkzaamheden in ruil voor een verminderde huurprijs.

Voor de Confederatie van Immoberoepen is een betere fiscale ondersteuning van de huurmarkt absoluut noodzakelijk, maar volgens Hermans is het wel laat als de regering dit pas in 2017 wil onderzoeken. ‘Steeds meer jonge koppels proberen eerst een huurwoning te vinden, om zo te kunnen sparen voor hun droomwoning. Maar op dit moment zijn er veel te weinig woningen op de huurmarkt’.

Nog goed nieuws om af te sluiten...
Het is geen maatregel van de Vlaamse of federale regering, maar heeft absoluut een positief effect op de vastgoedmarkt: de woonleningen. De voorbije maanden hebben we reeds verschillende keren geschreven dat deze historisch laag zijn. En daar is nog geen verandering in gekomen, ‘Integendeel’, zegt Kristof De Paepe van Spaargids.be. ‘De voorbije maand is de rente nog verder gedaald.’ Bekijk hier een overzicht van de best onderhandelde woonleningen die gebruikers van spaargids.be hebben ingegeven.

Wat gaan de woningprijzen doen in 2015?
Gaan we in 2015 naar een crash van de woningprijzen door het verdwijnen van de woonbonus? ‘Dat zal niet het geval zijn’, aldus nog Dajo Hermans. ‘We verwachten dat de woningprijzen wel wat zullen dalen, maar dat zal ook nog verschillen per segment en categorie woningen’.

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons