Overleef je renovatie met kinderen: 5 tips

Je woning renoveren, het is altijd een avontuur. Zeker wanneer je kinderen hebt rondlopen. Toch zijn er manieren om je kinderen gelukkig – en jezelf geestelijk gezond – te houden. Ontdek ze hier.

Een renovatieproject duurt meestal enkele weken tot maanden. En sommige dingen kan en wil je gewoon niet uitstellen tot je kinderen het huis uit zijn. Zenuwslopende scenario’s in gedachten? Die vermijd je best. Want je gezin in balans houden, is misschien nog belangrijker dan een succesvolle renovatie. 

1. Verzorg jezelf

Kinderen voelen snel jouw emoties. Als je gestresseerd, uitgeput en angstig bent, dan gaan ze jouw gevoelens misschien overnemen. Je kan ook niet goed voor je kinderen zorgen als je negatieve emoties hebt. Sla je eigen ontspanning dus niet over. 

Ga regelmatig op date met je geliefde, doe aan sport en drink een occasioneel alcoholisch drankje met vrienden. 

2. Verstoor je routines niet

Oké, je woning ligt zo goed als in puin door de renovatiewerken. Maar dat betekent niet dat je zoals in een oorlog in survivalmode moet gaan. 

Kinderen vertrouwen op structuur en routine. Ze kunnen soms heel drastisch reageren op verandering. Anticipeer daarop en behoud je routines: samen eten op dezelfde tijdstippen, naar bed met een verhaaltje en spelen in de tuin op zondag. 

3. Geef je kinderen verantwoordelijkheid

Als je je kinderen kleine taken geeft of kleine beslissingen laat maken, voelen ze zich meer betrokken bij het renovatieproces. Laat ze bijvoorbeeld de kleur van de muren of het keukeneiland mee kiezen. 

Of laat ze een deur schilderen – waar je dan indien nodig stiekem nog eens over gaat met de verfborstel. 

4. Geef het goede voorbeeld

Renovatie is stress. Dat is een feit. Het zorgt vaak voor onenigheid met je aannemer, en soms ruzies. Heb je meningsverschillen? Bespreek die dan op een volwassen manier, want je kinderen nemen jouw gedrag snel over.

Tip: wanneer je aannemer je vertelt dat hij nog twee weken extra nodig heeft en dat hij over het budget zal gaan, neem dan diep adem en tel tot tien. Onze ervaring (en die hebben we) leert dat dit helpt om niet in een woedeaanval uit te barsten. 

5. Leg het onverwachte uit

Een renovatieproject uitleggen aan kinderen is moeilijk. Zes maanden lijkt voor hen namelijk een eeuwigheid. Daarom is het goed om duidelijk uit te leggen wat de renovatie zal inhouden. 

Sta je al klaar met je technische tekeningen? Berg die maar terug weg. Maak het voor hen begrijpelijk. Met simpele tekeningen, bijvoorbeeld. Of waarom niet met Lego-bouwstenen? 

Bron:
Hebbes

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons