Op de veiling verkochte huizen leveren meer op

Huizen die op de veiling verkocht worden leveren de laatste tijd meer op dan de executiewaarde die taxateurs vooraf inschatten. Dat beweert notaris Vic van Heeswijk in De Volkskrant. De opbrengst ligt gemiddeld 25% hoger dan de geschatte koopprijs.

Van Heeswijk keek naar de opbrengst van 45 woning die hij tussen augustus 2013 en maart 2014 veilde. Dit waren vooral kleine woningen in Amsterdam en Rotterdam, waarvan de waarde rond de € 150.000 was geschat. “We zien vooral veel handelaren die goedkope appartementen in de steden opkopen om te verbouwen en verhuren”, verklaart Jos Kuyper van taxateur Taxatheek de stijgende opbrengsten. “Daar kunnen ze in de huidige markt mooie rendementen op maken.”

Executiewaarde
Van Heeswijk ziet dat banken die van de woningeigenaar een volmacht krijgen om het huis te verkopen vaak een lagere prijs krijgen dan het bedrag dat veiling van het pand in het laatje zou brengen. Van Heeswijk: “Als taxateurs de executiewaarde niet goed inschatten, becijferen zij de gedwongen verkoopwaarde ook te laag.” Volgens Van Heeswijk levert onderhandse verkoop door de bank minstens 10% minder op dan executieveiling zou opbrengen. Vervelend voor de eigenaren met betalingsproblemen. Van Heeswijk: “Door te lage taxaties schieten die er duizenden euro’s bij in.”

Bron:
Amweb.nl


Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag