Op de veiling verkochte huizen leveren meer op

Huizen die op de veiling verkocht worden leveren de laatste tijd meer op dan de executiewaarde die taxateurs vooraf inschatten. Dat beweert notaris Vic van Heeswijk in De Volkskrant. De opbrengst ligt gemiddeld 25% hoger dan de geschatte koopprijs.

Van Heeswijk keek naar de opbrengst van 45 woning die hij tussen augustus 2013 en maart 2014 veilde. Dit waren vooral kleine woningen in Amsterdam en Rotterdam, waarvan de waarde rond de € 150.000 was geschat. “We zien vooral veel handelaren die goedkope appartementen in de steden opkopen om te verbouwen en verhuren”, verklaart Jos Kuyper van taxateur Taxatheek de stijgende opbrengsten. “Daar kunnen ze in de huidige markt mooie rendementen op maken.”

Executiewaarde
Van Heeswijk ziet dat banken die van de woningeigenaar een volmacht krijgen om het huis te verkopen vaak een lagere prijs krijgen dan het bedrag dat veiling van het pand in het laatje zou brengen. Van Heeswijk: “Als taxateurs de executiewaarde niet goed inschatten, becijferen zij de gedwongen verkoopwaarde ook te laag.” Volgens Van Heeswijk levert onderhandse verkoop door de bank minstens 10% minder op dan executieveiling zou opbrengen. Vervelend voor de eigenaren met betalingsproblemen. Van Heeswijk: “Door te lage taxaties schieten die er duizenden euro’s bij in.”

Bron:
Amweb.nl

Gerelateerde artikels

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer

Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer

Uitzonderlijke situaties bij het verkopen van je huis

Voor je aan de verkoop van een huis begint, moeten de fundamenten van het proces eerst en vooral goed zitten. En de fundamenten van de verkoop beginnen met de situatie van de eigenaar
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons