Ook in België daalt index woningen

De woningprijsindex is in België in het vierde kwartaal van 2013 niet meer gestegen, blijkt uit cijfers van Eurostat. Ten opzichte van het record uit het derde kwartaal is er een terugval met 1,1 procent. België blijkt niet langer het buitenbeentje dat beter presteert dan het Europees gemiddelde.

Met de House Price Index volgt Eurostat de prijsevolutie op van alle woningen die worden gekocht door gezinnen, of het nu gaat om appartementen, rijhuizen dan wel losstaande villa's. Eurostat lanceerde de index na de financiële crisis, om een beter zicht te krijgen op de prijsevoluties op de woningmarkt.

In het vierde kwartaal van 2013 steeg die index voor ons land naar 106,56 punten, een stijging met 0,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. In de hele eurozone daalde hij gemiddeld met 1,4 procent en in de EU met 0,1 procent. (Het referentiejaar, met een index op 100 punten, is 2010.)

Maar in ons land nam de index tegenover het voorgaande derde kwartaal van 2013, toen de index nog op 107,75 punten stond, wel met 1,1 procent, een sterkere daling dan gemiddeld in de eurozone (-0,7%) en in de EU (-0,3%). (klik op grafiek voor vergroting)

Desondanks oogt het traject van België van de voorbije drie jaar nog steeds beduidend beter dan het gemiddelde voor de eurozone en de EU.

De eurozone en de EU zaten in het vierde kwartaal respectievelijk op 97,84 en 96,67 punten. De prijzen liggen dus (zonder rekening te houden met de inflatie) voor vergelijkbare woningen nog steeds onder het peil van 2010. Tegenover de piek van voor de financiële crisis van 2008 is de terugval nog groter. In heel wat Europese landen waren er in 2009 ook al sterke prijsdalingen.

Sterke stijgers (tegenover het vierde kwartaal van 2012) zijn Estland (+15,6%), Zweden (+7,7%), IJsland (+ 7%), Ierland (+6,3%) , het VK (+5,5%) en Luxemburg (+4,8%). Tot de sterke dalers behoren Kroatië (-14,4%), Cyprus (9,4%), Italië (-4,8%) en Nederland (-4,5%).

De cijfers van Eurostat komen voor België van de FOD Economie. Eind volgende week publiceert de FOD Economie haar gedetailleerde cijfers. Die kunnen verschillen van de ‘House Price Index’ voor België. De index houdt rekening met de verkoop van zowel nieuwbouw als bestaande panden. Er gebeuren bij het samenstellen ervan ook correcties om de cijfers ‘vergelijkbaar' te maken: telkens gelijke verhoudingen van huizen en appartementen, etc.

De gedetailleerde cijfers van de FOD Economie zijn daarentegen een momentopname van de markt. Ze geven aan hoeveel bestaande woningen er in België in die periode daadwerkelijk zijn verkocht. In het ene kwartaal kunnen er bijvoorbeeld relatief meer appartementen met twee kamers zijn verkocht dan tijdens een kwartaal een jaar eerder.

Bron:
De Tijd


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag