Ook abattement op registratierecht bij verkoop bouwgrond in Brussel

Het Brussels Parlement heeft vrijdag een voorstel van ordonnantie van de meerderheid goedgekeurd die het voor middenklassegezinnen haalbaarder maakt om een stuk bouwgrond te kopen. Er wordt een abattement van 87.500 euro ingevoerd op de registratierechten voor bouwgronden van maximum 250.000 euro, wat een besparing van 10.937 euro betekent. De groenen en PVDA onthielden zich.

"Met deze hervorming willen we het voor middenklassegezinnen mogelijk maken om een eigen huis te bouwen in Brussel, in plaats van te verhuizen naar een verkaveling in de Vlaamse rand", legt Stefan Cornelis (Open Vld), Brussels parlementslid en mede-indiener van het voorstel, uit.

Eerste schijf
Concreet betekent de nieuwe ordonnantie dat er geen registratierechten moeten worden betaald op de eerste schijf van 87.500 euro bij de aankoop van een bouwgrond van maximum 250.000 euro. Die vrijstelling levert een kleine 11.000 euro op. "De vrijstelling geldt niet voor grote bouwprojecten: de maximumprijs van de bouwgronden die in aanmerking komen, is immers beperkt tot 250.000 euro, dat is genoeg voor een bescheiden woning", benadrukt Cornelis.

De stimulans is vooral in Brussel nodig, aangezien er veel minder mensen eigenaar zijn van een eigen woning: slechts 39%, tegenover 71% in Vlaanderen.

Hervorming
De ordonnantie is een aanvulling op de hervormingen van de registratierechten van Brussels minister Guy Vanhengel (Open Vld), waarbij het abattement op de registratierechten voor de aankoop van een eigen woning verhoogd werd tot 175.000 euro. Nu komt daar dus een stimulans bij voor de bouwgronden. Minister Vanhengel schat de budgettaire impact van de maatregel op 500.000 euro per jaar.

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons