Online tool helpt consument verwarming kiezen


(Belga) De drie Limburgse hogescholen hebben samen met het Cleantech Platform van de UHasselt een online tool ontwikkeld, waarmee bouwers en verbouwers kunnen berekenen welke manier van verwarmen het meest voor hen geschikt is. Het door het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) gesubsidieerde project werd donderdagmiddag voorgesteld in Hasselt.

Met vloerverwarming, zonnepanelen, warmtepompen, radiatoren en invertor airco-units heeft de consument vandaag talrijke keuzemogelijkheden om zijn huis te verwarmen. Afhankelijk van factoren als de gewenste zuinigheid, milieuvriendelijkheid, comfort, het type woning of de beschikbare plaats, dienen de alternatieven tegen elkaar te worden afgewogen. Dat is geen eenvoudige keuze. Daarom hebben de hogescholen Xios, PHL en KHLim samengewerkt om een handige online vergelijkingsmodule te bouwen. Ze konden daarbij rekenen op IWT-subsidies en de steun van verwarmingsspecialist Lambrechts. "Er waren al diverse tools op de markt, maar ofwel waren die heel eenvoudig, ofwel moest je bijna een audit via een studiebureau laten doen", legt professor Griet Verbeeck van de PHL uit. "Wij wilden met deze tool een tussenoplossing bieden: gemakkelijk te gebruiken maar toch gedetailleerd genoeg." De uitkomst is de website www.mijnwarmtecomfort.eu. De consument krijgt er na de input van zijn gegevens grafieken te zien van de totale kosten over een periode van 20 jaar: de materiaalkosten, de installatiekosten en de verbruikskosten. Die laatste zijn afhankelijk van de energieprijzen, waarbij een pessimistisch, een realistisch en een optimistisch scenario kan gekozen worden. Vervolgens kan de terugverdienperiode berekend worden. De tool is helemaal wetenschappelijk onderbouwd. (KAV)

Bron:
http://www.knack.be/belga-algemeen/online-tool-helpt-consument-verwarming-kiezen/article-4000077520816.htm


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag