Online tool helpt consument verwarming kiezen


(Belga) De drie Limburgse hogescholen hebben samen met het Cleantech Platform van de UHasselt een online tool ontwikkeld, waarmee bouwers en verbouwers kunnen berekenen welke manier van verwarmen het meest voor hen geschikt is. Het door het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) gesubsidieerde project werd donderdagmiddag voorgesteld in Hasselt.

Met vloerverwarming, zonnepanelen, warmtepompen, radiatoren en invertor airco-units heeft de consument vandaag talrijke keuzemogelijkheden om zijn huis te verwarmen. Afhankelijk van factoren als de gewenste zuinigheid, milieuvriendelijkheid, comfort, het type woning of de beschikbare plaats, dienen de alternatieven tegen elkaar te worden afgewogen. Dat is geen eenvoudige keuze. Daarom hebben de hogescholen Xios, PHL en KHLim samengewerkt om een handige online vergelijkingsmodule te bouwen. Ze konden daarbij rekenen op IWT-subsidies en de steun van verwarmingsspecialist Lambrechts. "Er waren al diverse tools op de markt, maar ofwel waren die heel eenvoudig, ofwel moest je bijna een audit via een studiebureau laten doen", legt professor Griet Verbeeck van de PHL uit. "Wij wilden met deze tool een tussenoplossing bieden: gemakkelijk te gebruiken maar toch gedetailleerd genoeg." De uitkomst is de website www.mijnwarmtecomfort.eu. De consument krijgt er na de input van zijn gegevens grafieken te zien van de totale kosten over een periode van 20 jaar: de materiaalkosten, de installatiekosten en de verbruikskosten. Die laatste zijn afhankelijk van de energieprijzen, waarbij een pessimistisch, een realistisch en een optimistisch scenario kan gekozen worden. Vervolgens kan de terugverdienperiode berekend worden. De tool is helemaal wetenschappelijk onderbouwd. (KAV)

Bron:
http://www.knack.be/belga-algemeen/online-tool-helpt-consument-verwarming-kiezen/article-4000077520816.htm

Gerelateerde artikels

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer

Tuinonderhoud: 4 mythes ontkracht

Op het internet of in boeken worden natuurlijke methoden verspreid die niet altijd even efficiënt zijn. Vaak hebben ze zelfs tal van nadelen.
Lees meer

7 must haves voor je terras!

Zomer, tijd dus om ons terras stevig aan te pakken en in te richten om er de komende maanden optimaal van te genieten. Heb je een groot of klein terras aan je woning of een klein balkon? Elk formaat verdient toch dat tikkeltje extra tijdens de zomer. Wij zetten je op weg!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons