Onderhoudskalender woning september

Gebouwschil
Dak controleren op loszittende of ontbrekende delen
Een storm de afgelopen zomer, een vogel of kat die het dak bezocht,… Van alles kan de oorzaak zijn voor een verschoven of gebarsten dakpan of lei. Controleer de dakbedekking en randbekleding grondig. Een kleine fout kan al oorzaak zijn voor lekkage. Herstel eventuele gebreken dus zo snel mogelijk.

Rieten dak mosvrij maken
Een rieten dak is duur om te vervangen. Een goede verzorging voorkomt slijtage. Verwijder daarom mos en behandel het riet eventueel tegen mosgroei. Stop gaten in de rietbedekking ook dicht.

Technieken
Controleer binnenkranen
Loop langs alle binnenkranen in de woning en controleer alle bewegende onderdelen van deze kranen. Wanneer er teveel speling op zit, kan lekkage ontstaan. Kranen die niet meer vast op hun voetstuk zitten, kunnen schade veroorzaken aan wastafel of aanrecht.

Vul de verwarmingsketel bij
Kijk de drukmeter van de verwarmingsketel even na, wanneer hij minder aangeeft dan de minimale druk die de handleiding voorschrift, vult u het systeem opnieuw bij.

Filter ventilatie reinigen
Werk je met een mechanisch ventilatiesysteem? Reinig dan de filters in het toestel. Het volstaat er langs beide zijden even met de stofzuiger over te gaan. 

Voorfilter regenwaterinstallatie reinigen
Wanneer je een goede regenwaterinstallatie hebt voor het hergebruik van regenwater, heeft deze ook één of andere vorm van voorfilter. Wanneer deze filter niet zelfreinigend is, inspecteer je de filter deze maand best even en reinig hem indien nodig. 

(Centrale) stofzuiger reinigen
Werk je met een klassieke stofzuiger? Reinig dan de beide filters van het toestel en vervang de stofzuigerzak. Zo behoudt het toestel zijn zuigkracht en verminder je vervelende geurtjes. Bij een stofzuiger zonder zak volstaat het natuurlijk de filters te reinigen en de bak leeg te maken. Werk je met een centraal stofzuigersysteem, ledig dan de vergaarbak en reinig de filter van het toestel.

Toiletten
Controleer de toiletten op stabiliteit en lekkage. Wanneer het toilet los staat, controleer dan de schroeven. Draai ze bij, of vervang ze indien nodig. Vervang bij lekkage de nodige dichtingsringen. Die zijn gemakkelijk te vinden in de vakhandel.

Interieur
Onderhoud gashaard
Met de koele avonden in aantocht wilt u ongetwijfeld de haard opnieuw gebruiken. Heeft u een gashaard, dan is onderhoud raadzaam om de levensduur van het toestel en een veilige werking te verzekeren.

Rond de woning
Zaai een nieuw gazon in
Na april is september de tweede voorkeurperiode op het jaar om gras te zaaien. Kijk even naar onze tips om het gazon aan te leggen.

Verzamel rijpe bloemenzaden
Houd je van wat groene-vingers-werk en wil je volgend jaar opnieuw van een bloemenpracht in de tuin genieten? Verzamel dan nu rijpe bloemenzaden. Kies zaaddozen die mooi bruin zijn en nog niet open. Laat de dozen een paar weken drogen en open ze daarna. Vang de zaden op en bewaar ze op een droge en vorstvrije plaats.

Plant sneeuwklokjes, krokussen en narcissen
Wil je in het voorjaar al genieten van vroegbloeiers zoals sneeuwklokjes of krokussen, plant ze dan nu al. Reken op 50 à 100 bollen per vierkante meter.


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag