Onderhoudskalender oktober

De avonden zijn al merkelijk koeler. Hoog tijd dus om de verwarmingsinstallatie en kachel of haard uit de rustmodus te halen. Dat vraagt heel wat voorbereiding: waterdruk nakijken, thermostaat regelen,… Kortom, het is weer handen uit de mouwen te steken in en rond de woning.

Gebouwschil
- Reinig dakgoten
Verwijder bladeren en andere vuilafzetting uit de dakgoten. Op die manier ben je zeker van een vlotte evacuatie van regenwater. Met een bladvanger of bolrooster vermijd je dat het vuil in de afvoerbuizen terecht komt.
- Vuil van plat dak verwijderen
Niet alleen de goten ook eventuele platte daken ontdoet u best van vervuiling. Vuil hoopt zich vaak op rond afvoeren en dat kan voor verstoppingen zorgen.

Technieken
- Thermostaat instellen
In het begin van de zomer heb je de thermostaat wellicht enkele graden lager geprogrammeerd of in zomerstand ingesteld. Die instellingen mogen nu opnieuw naar de wintersituatie gebracht. Heb je een zonneboiler en programmeerde u de installatie om het warm water maximaal met behulp van zonne-energie te verwarmen? Dan geeft u nu best weer voorrang aan de verwarmingsketel.
- Radiatoren ontluchten
Bij de start van het verwarmingsseizoen is het aan te raden om radiatoren te ontluchten. Radiatoren waar lucht in zit, vullen zich niet volledig met warmte en presteren dus minder. Het zijn doorgaans die radiatoren op de hoogste punten in de woning waar zich de meeste lucht verzamelt.
- Schoorsteen vegen
In de periode dat de schoorsteen ongebruikt was kan zich vuil in het kanaal verzameld hebben. Ook de roetafzetting van het voorbije stookseizoen is nog aanwezig. Al die elementen houden een verhoogd risico op een schoorsteenbrand in. Om dat te vermijden laat u de schoorsteen best reinigen.
- Boiler controleren
Ga na of de boiler na een periode van inactiviteit niet is gaan lekken. Kijk koppelingen van leidingen in de buurt van de boiler na.

Interieur
Geen aandachtspunten

Rond de woning
- Struiken rond het huis snoeien
De afgelopen maanden hebben struiken ongeremd kunnen groeien. Nu we aan de start van de vochtige maanden staan is het raadzaam om na te gaan of de struiken nergens tegen de woning aangroeien. Wanneer dit het geval is, snoei je deze struiken best een stukje terug (10 à 20cm) zodat luchtstroming langs de gevel mogelijk blijft. Zo kan de gevel snel opdrogen.
- Haal vorstgevoelige planten binnen
Vorstgevoelige planten in pot verhuis je best naar binnen voor de eerste nachtvorst optreedt. Geef ze een plaats in de serre of veranda.
- Verwijder bladeren van het gazon
Om het gazon gezond te houden, verwijder je best regelmatig de gevallen bladeren. Je kunt deze bladeren gebruiken om wintercompost te maken of om vorstgevoelige planten te beschermen. Egels en andere dieren zijn je dankbaar met een hoopje bladeren in een rustige hoek van de tuin. Ze brengen er de winter door.
- Geef het gazon een najaarsbemesting
- Hortensia’s snoeien
Gewone hortensia’s mogen uitgedund worden. Knip oude, uitgebloeide takken tot de grond af.

Bron:
Habitos

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons