10 oktober 2013

De avonden zijn al merkelijk koeler. Hoog tijd dus om de verwarmingsinstallatie en kachel of haard uit de rustmodus te halen. Dat vraagt heel wat voorbereiding: waterdruk nakijken, thermostaat regelen,… Kortom, het is weer handen uit de mouwen te steken in en rond de woning.

Gebouwschil
- Reinig dakgoten
Verwijder bladeren en andere vuilafzetting uit de dakgoten. Op die manier ben je zeker van een vlotte evacuatie van regenwater. Met een bladvanger of bolrooster vermijd je dat het vuil in de afvoerbuizen terecht komt.
- Vuil van plat dak verwijderen
Niet alleen de goten ook eventuele platte daken ontdoet u best van vervuiling. Vuil hoopt zich vaak op rond afvoeren en dat kan voor verstoppingen zorgen.

Technieken
- Thermostaat instellen
In het begin van de zomer heb je de thermostaat wellicht enkele graden lager geprogrammeerd of in zomerstand ingesteld. Die instellingen mogen nu opnieuw naar de wintersituatie gebracht. Heb je een zonneboiler en programmeerde u de installatie om het warm water maximaal met behulp van zonne-energie te verwarmen? Dan geeft u nu best weer voorrang aan de verwarmingsketel.
- Radiatoren ontluchten
Bij de start van het verwarmingsseizoen is het aan te raden om radiatoren te ontluchten. Radiatoren waar lucht in zit, vullen zich niet volledig met warmte en presteren dus minder. Het zijn doorgaans die radiatoren op de hoogste punten in de woning waar zich de meeste lucht verzamelt.
- Schoorsteen vegen
In de periode dat de schoorsteen ongebruikt was kan zich vuil in het kanaal verzameld hebben. Ook de roetafzetting van het voorbije stookseizoen is nog aanwezig. Al die elementen houden een verhoogd risico op een schoorsteenbrand in. Om dat te vermijden laat u de schoorsteen best reinigen.
- Boiler controleren
Ga na of de boiler na een periode van inactiviteit niet is gaan lekken. Kijk koppelingen van leidingen in de buurt van de boiler na.

Interieur
Geen aandachtspunten

Rond de woning
- Struiken rond het huis snoeien
De afgelopen maanden hebben struiken ongeremd kunnen groeien. Nu we aan de start van de vochtige maanden staan is het raadzaam om na te gaan of de struiken nergens tegen de woning aangroeien. Wanneer dit het geval is, snoei je deze struiken best een stukje terug (10 à 20cm) zodat luchtstroming langs de gevel mogelijk blijft. Zo kan de gevel snel opdrogen.
- Haal vorstgevoelige planten binnen
Vorstgevoelige planten in pot verhuis je best naar binnen voor de eerste nachtvorst optreedt. Geef ze een plaats in de serre of veranda.
- Verwijder bladeren van het gazon
Om het gazon gezond te houden, verwijder je best regelmatig de gevallen bladeren. Je kunt deze bladeren gebruiken om wintercompost te maken of om vorstgevoelige planten te beschermen. Egels en andere dieren zijn je dankbaar met een hoopje bladeren in een rustige hoek van de tuin. Ze brengen er de winter door.
- Geef het gazon een najaarsbemesting
- Hortensia’s snoeien
Gewone hortensia’s mogen uitgedund worden. Knip oude, uitgebloeide takken tot de grond af.

Bron:
Habitos


Twitter Facebook Google-plus

VRAAG NU UW SCHATTING!

Denkt u eraan uw woning of grond te verkopen, maar zou u graag eerst een idee hebben van de waarde? Vul dan het contactformulier in en onze vastgoedexpert zal vrijblijvend bij u langskomen voor een uitgebreide waardebepaling.

Contacteer mij voor schatting

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag