Onderhoudskalender – maart

Daar is de lente, daar is de zon,… En dat betekent ook de handen uit de mouwen steken. Niet alleen de tuin vraagt deze maand om aandacht. Na de wintermaanden vraagt ook de gebouwschil om grondige controle- en reinigingswerken. Kwestie van er goed bij te liggen in de eerste zonnestralen.

GEBOUWSCHIL
Garagepoort
Controleer het geleidingsmechanisme van de garagepoort. Smeer de wielen van de kantelpoort of de wielen van de secties in het geval van een sectionaal poort.

Kelder of kruipruimte
Controleer de structuur op scheuren of tekenen van vocht of lekkage. Ga verder na of er geen ongedierte in de kelder overwinterde. Heb je hout in deze ruimte kijk dan na of er geen houtetende insecten hun weg vonden.

Zolder
Controleer de zolder op lekkages of ga na of de isolatie nog correct op zijn plaats zit. Ga verder na of vogels of andere dieren hun weg niet vonden om een nest te maken op jouw zolder. Inspecteer tot slot eventuele ventilatieopeningen. 

Dakbedekking
Maak het dak schoon indien nodig. Controleer verder op lekkage of loszittende pannen of leien. Check ook de schoorsteenkanalen en ventilatieopeningen: zitten er geen vogel(nesten) of insecten? Dakgoten en regenpijpen Reinig ze en controleer of ze nog stevig bevestigd zijn. 

Ramen wassen
Neem ook de profielen grondig mee na de wintermaanden. Doe opengaande raamdelen ook open en reinig de sponning. Hier hoopt zich het meeste vuil op.

Reinig zonnepanelen
Of het nu thermische of fotovoltaïsche panelen zijn, het verdient aanbeveling het glas van de panelen te reinigen. Er blijft altijd een minimale laag vuil achter en die heeft een invloed op het rendement. Controleer de voorschriften of aanbevelingen van de fabrikant van de panelen om na te gaan hoe je de panelen het best reinigt. Er bestaan vandaag ook al firma’s die zich toeleggen op deze klus.

TECHNIEKEN
Afvoeren reinigen
Reinig de afvoerleidingen in keuken en badkamer. Dit kan door er een mengsel van water en natriumbicarbonaat door te gieten. In de keuken verwijder je zo vet- en etensresten die zich hebben afgezet. In de badkamer zal je vooral haren uit de leidingen moeten wegplukken. Met deze ingreep verzeker je jezelf van een vlot aflopende gootsteen en vermijd je vervelende geuren.

Boiler ontkalken
Laat de voorraadboiler ontkalken door een specialist. Wanneer je dit jaarlijks doet, houd je het rendement van de boiler optimaal. In heel wat huurcontracten is dit een jaarlijkse verplichting. Laat je de boiler niet ontkalken? Dan is het wel een aanrader hem leeg te laten lopen en bezinksel te verwijderen.

Filter ventilatie reinigen
Werk je met een mechanisch ventilatiesysteem? Reinig dan de filters in het toestel. Het volstaat er langs beide zijden even met de stofzuiger over te gaan.

Afzuigpunten ventilatie reinigen
Wanneer de ventilatie op hoge stand werkt, zuigt ze veel stof mee uit de ruimte. Een deel van dat stof zet zich af op de afzuigpunten (ventielen). Het reinigen van deze afzuigpunten met een vochtige doek maakt het geheel niet alleen mooier, maar voorkomt ook een snelle stofafzetting in de afvoerleidingen. Let er bij het reinigen op dat je de stand van de ventielen niet wijzigt. Je kunt aan de binnenzijde van het ventiel de juiste positie aangeven met een stift. Zo kun je het ventiel opnieuw corrigeren wanneer het tijdens het poetsen verdraaide.

INTERIEUR
Keukenwerkblad
Inspecteer de naden aan de muur, rond de gootsteen en rond de kookplaat. Is de siliconedichting nog intact? Indien niet, vervang waar nodig.

ROND DE WONING
Terras
Schrob het terras om mos of algen te verwijderen. Een mengsel van water en bleekwater kan al volstaan. In de handel bestaan ook specifieke mosdodende producten.

Grasmaaien
Maai het gazon een eerste keer.

Nieuw gazon?
Wil je een nieuw gazon, bereid dan nu de ondergrond voor. Je vindt de nodige tips in onze rubriek ‘Gazon’.

Verticuteer het gazon
Wanneer zich een viltlaag heeft gevormd tussen het gras, verticuteer je best het gazon. Op die manier zorg je ervoor dat water en meststoffen opnieuw beter in de ondergrond doordringen.

Plant bomen of struiken
Deze maand kun je nog bomen en struiken met blote wortel planten. Later verlaagt de kans dat de plant met succes zal groeien. Planten met kluit blijven dan wel een optie. Die zijn echter duurder in aankoop.

Snoeien
Snoei uitgebloeide bloemen en planten.


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag