Onderhoud van de ventilatie

Een mechanisch ventilatiesysteem vraagt om intensiever onderhoud dan een natuurlijk ventilatiesysteem. Zo moet je bij een mechanische installatie regelmatig filters reinigen of vervangen. De regelmaat is afhankelijk van de omgeving waarin je woont. In een industrieel gebied of vlak langs een akker zal je na intensieve activiteit al sneller de filter moeten reinigen dan in een rustige bosrijke omgeving.

Filters reinigen
De meeste toestellen geven evenwel een waarschuwingssignaal wanneer de filter vuil is. Sommige installateurs bieden de mogelijkheid om – net als bij een verwarmingsinstallatie – een onderhoudscontract af te sluiten. Tijdens zo’n onderhoudsbeurt worden dan de nodige filters vervangen en de warmtewisselaar gereinigd. 

Leidingen ventilatie onderhouden
Wanneer het onderhoud van de filters goed en tijdig gebeurt, vragen de leidingen weinig zorg. Wanneer dit minder zorgvuldig gebeurt, zullen de leidingen ook gereinigd dienen te worden. In dat geval kan het belangrijk zijn dat de leidingen goed bereikbaar blijven. De meeste systemen bieden echter de mogelijkheid om reinigingskokers in te bouwen. Langs hier kun je gemakkelijk in de buis om deze te reinigen.

Uitblaasmonden van ventilatie onderhouden
Ook de uitblaasmonden vragen om aandacht. Dat merk je wanneer zich een verkleuring afzet langs de uitblaasmonden. Dit is meteen ook een teken dat de leidingen nazicht en onderhoud vragen. Volledigheidshalve moeten we vermelden dat de vuilaftekening rond de uitblaasmond ook kan wijzen op vervuilde binnenlucht. Deze vuildeeltjes slaan door het inblazen van de lucht neer tegen het plafond.

Toevoerroosters onderhouden
Bij een natuurlijke ventilatie via roosters, verdient het aanbeveling om de roosters eenmaal per jaar te reinigen. Hier zet zich immers ook vuil – stof, insecten,… - op vast.

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons