11 nuttige weetjes over een inboedelverzekering

Naast een brandverzekering voor je woning is het raadzaam om ook een inboedel- of huisraadverzekering af te sluiten. We serveren je enkele weetjes.

1. Verplicht?
Nee, een inboedelverzekering is niet verplicht.

2. Voor wie?
Zowel eigenaars als huurders kunnen een inboedelverzekering afsluiten.

3. Aparte verzekering?
In de meeste gevallen maakt de inboedelverzekering deel uit van de brandverzekering.

4. Flatgebouw
In flatgebouwen wordt meestal een brandverzekering voor het volledige gebouw (een blokpolis) afgesloten en kunnen zowel eigenaars als huurders een aparte inboedelverzekering afsluiten.

5. Korting
Financiële instellingen geven je vaak kortingen als je er naast een hypotheek ook een brandverzekering afsluit. Desgewenst kun je de inboedelverzekering apart bij je vertrouwde makelaar afsluiten.

6. Inventaris
Om je inboedel zo nauwkeurig mogelijk te verzekeren, kun je – al dan niet samen met je makelaar - een complete inventaris opstellen. Je doorloopt kamer per kamer en noteert elk voorwerp en het bedrag dat je nodig hebt om het te vervangen. Dat is een tijdrovende klus maar hiermee voorkom je dat je onderverzekerd bent.

7. Nieuwwaarde
Bij het opstellen van een inventaris telt telkens de nieuwwaarde. Zelfs als je een bed of salon tweedehands hebt aangekocht. Kwestie van bij schade het bedrag uitgekeerd te krijgen waarmee je een nieuw bed of salon kunt aanschaffen.

8. Vast bedrag
Heb je geen zin of tijd om een complete inventaris op te stellen? Dan kun je je inboedel ook voor een vast bedrag verzekeren; 50.000 euro bijvoorbeeld. Om onderverzekering te voorkomen kun je ook opteren voor een verzekering in eerste risico. Op die manier verzeker je de inhoud voor een vastgesteld maximumbedrag.

9. Evaluatierooster
Een andere oplossing – de meest gangbare – is om een inboedelwaarde op te stellen aan de hand van een zogenoemd evaluatierooster. De makelaar zal dan aan de hand van het aantal ruimtes en de afwerkingsgraad van de woning een schatting maken.

10. Kunst & co
Heb je dure kunstwerken of veel juwelen in huis? Dan is het raadzaam om te kiezen voor een verzekering op maat. Bovendien kun je maar beter facturen, foto’s en certificaten van deze kostbare eigendommen op een veilige plek bewaren.

11. Kostprijs?
Wil je graag weten hoeveel de premie voor een inboedelverzekering ongeveer bedraagt? Via www.verzekeringen.be kun je snel en eenvoudig prijzen van verschillende onafhankelijke makelaars laten simuleren en vergelijken.

Bron:
Hebbes.be

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons