11 nuttige weetjes over een inboedelverzekering

Naast een brandverzekering voor je woning is het raadzaam om ook een inboedel- of huisraadverzekering af te sluiten. We serveren je enkele weetjes.

1. Verplicht?
Nee, een inboedelverzekering is niet verplicht.

2. Voor wie?
Zowel eigenaars als huurders kunnen een inboedelverzekering afsluiten.

3. Aparte verzekering?
In de meeste gevallen maakt de inboedelverzekering deel uit van de brandverzekering.

4. Flatgebouw
In flatgebouwen wordt meestal een brandverzekering voor het volledige gebouw (een blokpolis) afgesloten en kunnen zowel eigenaars als huurders een aparte inboedelverzekering afsluiten.

5. Korting
Financiële instellingen geven je vaak kortingen als je er naast een hypotheek ook een brandverzekering afsluit. Desgewenst kun je de inboedelverzekering apart bij je vertrouwde makelaar afsluiten.

6. Inventaris
Om je inboedel zo nauwkeurig mogelijk te verzekeren, kun je – al dan niet samen met je makelaar - een complete inventaris opstellen. Je doorloopt kamer per kamer en noteert elk voorwerp en het bedrag dat je nodig hebt om het te vervangen. Dat is een tijdrovende klus maar hiermee voorkom je dat je onderverzekerd bent.

7. Nieuwwaarde
Bij het opstellen van een inventaris telt telkens de nieuwwaarde. Zelfs als je een bed of salon tweedehands hebt aangekocht. Kwestie van bij schade het bedrag uitgekeerd te krijgen waarmee je een nieuw bed of salon kunt aanschaffen.

8. Vast bedrag
Heb je geen zin of tijd om een complete inventaris op te stellen? Dan kun je je inboedel ook voor een vast bedrag verzekeren; 50.000 euro bijvoorbeeld. Om onderverzekering te voorkomen kun je ook opteren voor een verzekering in eerste risico. Op die manier verzeker je de inhoud voor een vastgesteld maximumbedrag.

9. Evaluatierooster
Een andere oplossing – de meest gangbare – is om een inboedelwaarde op te stellen aan de hand van een zogenoemd evaluatierooster. De makelaar zal dan aan de hand van het aantal ruimtes en de afwerkingsgraad van de woning een schatting maken.

10. Kunst & co
Heb je dure kunstwerken of veel juwelen in huis? Dan is het raadzaam om te kiezen voor een verzekering op maat. Bovendien kun je maar beter facturen, foto’s en certificaten van deze kostbare eigendommen op een veilige plek bewaren.

11. Kostprijs?
Wil je graag weten hoeveel de premie voor een inboedelverzekering ongeveer bedraagt? Via www.verzekeringen.be kun je snel en eenvoudig prijzen van verschillende onafhankelijke makelaars laten simuleren en vergelijken.

Bron:
Hebbes.be


Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag