Nu bouwen is de beste investering

Sommige kandidaat-bouwers zitten met twijfels of het nu wel een geschikt ogenblik is om te bouwen. Is het verstandiger de beslissing uit te stellen? Hierop is het antwoord duidelijk: de omstandigheden zijn momenteel ideaal voor een nieuwbouwproject. Verschillende argumenten staven dit.

1. De rente
De hypothecaire rente staat historisch laag. Een hypothecaire lening aan 2% is tegenwoordig zowat de norm, dat tempert de maandelijkse leningslast aanzienlijk. Tegelijkertijd brengt de rente op spaarboekjes zo goed als niks op. Een ideaal tijdstip dus om spaargeld te investeren in een eigen nieuwe woning.

2. Kwaliteit en zekerheid
De bouwtechnieken en de bouwmaterialen zijn de afgelopen jaren enorm geëvolueerd en verbeterd. Een nieuwe woning verschaft decennialang een maximaal en onbekommerd wooncomfort. Koudebruggen zijn zo goed als verdwenen, je hebt nooit meer last van opstijgend vocht, de dakbedekking van platte daken is zeer betrouwbaar, grote raampartijen zijn super geïsoleerd en bieden extra wooncomfort.

3. Lage energiekosten
Voor nieuwe woningen gelden momenteel erg strenge normen inzake energie-efficiëntie. Waar een vrij goed geïsoleerde oudere woning toch nog een energieverbruik (gas + elektriciteit) van €180 per maand laat noteren, is dit voor een vergelijkbare nieuwe woning slechts zo’n €100 per maand. Gespreid over enkele tientallen jaren wordt er een aanzienlijk bedrag aan woonkost uitgespaard, tot zelfs €24.000 gedurende 25 jaar. En ook nadien loopt deze energiewinst verder op.

4. Nieuw of oud?
De keuze tussen een nieuwe woning of een bestaande is soms moeilijk. Voor beide keuzes zijn er goede argumenten. De aanschafkost van een bestaande woning ligt inderdaad lager, maar anderzijds blijft het – zelfs na ingrijpende renovatie – een oudere woning. Op het vlak van langdurig en onbekommerd wooncomfort aan lage energiekosten scoort nieuwbouw heel wat beter.

5. Overwaardering?
Wachten op een prijsdaling van bestaande woningen is verloren moeite. Alle specialisten zijn het erover eens dat de huizen in België correct geprijsd zijn. En er wordt op dat vlak geen daling verwacht. Zelfs niet in Vlaanderen waar de woonbonus iets minder gul geworden is voor de koper. 

6. Een veilige investering
Investeren in een woning is een heel veilige belegging, want onroerend goed behoudt zijn waarde – hetgeen niet altijd kan gezegd worden van investeren in aandelen - waar toch altijd grotere risico’s aan verbonden blijven.

7. De wet Breyne
Indien de opdrachtgever voor zijn nieuwbouwproject beroep doet op één aannemer, dan geniet hij een extra wettelijke bescherming die hem garandeert dat de werken worden uitgevoerd zoals afgesproken. Over prijzen, voorschotten, uitvoeringstermijnen, waarborgen en aansprakelijkheid bestaan er duidelijke en wettelijk beschermde afspraken. Een lijst van ervaren en vakbekwame aannemers die zich uitdrukkelijk engageren om deze rechten na te leven is te vinden op Charterwoningbouw.be

Bron: Confederatie Bouw en Habitos

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons