Notarissen noteren record vastgoedactiviteit

In het derde kwartaal waren er opvallend veel verkopen van woningen. Vooral september bleek een topmaand. De aanpassing van de woonbonus zet kandidaat-kopers ertoe aan zich te haasten, denken de notarissen.

Notarissen noteren record vastgoedactiviteit
"Geen zomerbreak voor Belgische vastgoed!" titelen de notarissen bij de bekendmaking van de nieuwe Notarisbarometer. Het aantal vastgoedtransacties is in het derde kwartaal gestegen met 5,5 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2013. In vergelijking met het tweede kwartaal van dit jaar is er wel een lichte daling (-0,6%), maar de notarissen merken op dat het volume voor een derde kwartaal toch opmerkelijk hoog ligt. Normaal is er een terugval van het aantal verkopen door de vakantieperiode.

Juli en augustus waren al beter dan normaal, maar in september noteerden de notarissen "een ware boom" van het aantal verkoopovereenkomsten. In vergelijking met september 2013 nam het aantal transacties toe met 13 procent. De voorbije maand september geldt dan ook als een recordmaand sinds de invoering van de activiteitenindex in 2008. De verklaring voor het groot aantal transacties ligt voor de hand: de kopers willen nog genieten van de voordelige regeling van de woonbonus.

Opnieuw goedkopere appartementen
In het voorbije kwartaal steeg de gemiddelde prijs van een woning in België met 1,4 procent tot 237.392 euro. In Vlaanderen klom de gemiddelde prijs voor een woning 2 procent hoger tot 256.429 euro. In Brussel stegen de prijzen spectaculairder, met een gemiddelde prijs van 448.636 euro, tegenover 425.071 euro in het vorige kwartaal (+5,5%). In Wallonië was er een lichte prijsdaling: van 178.419 euro naar 177.519 (-0,5%).

De prijzen van appartementen blijven onder druk staan. In het derde trimester daalde de gemiddelde prijs voor een appartement van 200.533 euro naar 198.019 euro (-1,3%.). Die terugval is merkbaar in de drie gewesten, maar is het meest opvallend in Wallonië, waar de prijs met -3,7% zakte. In Brussel en Vlaanderen is de achteruitgang kleiner: van 221.305 euro naar 219.292 euro in Brussel (-0,9%) en van 200.667 euro naar 200.294 euro in Vlaanderen (-0,2%). 

Bron:
Trends

Gerelateerde artikels

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer

Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer

Uitzonderlijke situaties bij het verkopen van je huis

Voor je aan de verkoop van een huis begint, moeten de fundamenten van het proces eerst en vooral goed zitten. En de fundamenten van de verkoop beginnen met de situatie van de eigenaar
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons