Nog maar enkele weken voor wie woonbonus wil!

Kandidaat-kopers hebben maximaal enkele weken om een woning te vinden. Dat komt omdat de kredietakte uiterlijk op 31 december 2019 verleden moet zijn om recht te hebben op de bonus, valt in regeringskringen te horen. Doorgaans duurt het twee à drie maanden voor die kredietakte rond is, terwijl er nog minder dan drie maanden zijn voor de deadline van 31 december verstrijkt.

Wat is de woonbonus?

De woonbonus is het belastingvoordeel voor het huis of appartement waar u woont en waarvoor u een hypothecaire lening bent aangegaan. Met de woonbonus kunt u de betaalde intresten, kapitaalaflossingen en de premies voor uw schuldsaldoverzekering fiscaal inbrengen. Die bedragen zijn geplafonneerd. Voor iedereen is er een basisbedrag van 1.520 euro.
Bent u geen eigenaar van ander vastgoed, dan is er een verhoging met 760 euro tijdens de eerste tien jaar van de lening en met 80 euro voor wie minstens drie kinderen heeft. Voor die bedragen krijgt u een belastingvermindering van 40 procent. Dat brengt het maximale belastingvoordeel op 944 euro per belastingplichtige per jaar. Voor een koppel kan het totale voordeel, gespreid over de looptijd van de lening, makkelijk oplopen tot 30.000 euro.

Wat staat in het regeerakkoord van de Vlaamse regering?

De nieuwe Vlaamse regering wil de woonbonus laten uitdoven vanaf 1 januari 2020. Ter compensatie verlaagt de regering de registratierechten voor de aankoop van een gezinswoning van 7 naar 6 procent. Voor wie grondig renoveert en zijn woning energiezuinig maakt, zakken de registratierechten van 6 naar 5 procent. Die verlaging maakt dat u meteen bij de aankoop van uw woning een duwtje in de rug krijgt, en minder belastingen moet betalen. Maar dat voordeel weegt niet op tegen het verlies van de woonbonus.
Voor de aankoop van een bouwgrond verandert niets. Daar blijft het tarief van de registratierechten op 10 procent. Idem voor de aankoop van investeringsvastgoed.

Wat als ik nu al de woonbonus geniet?

Wie al een gezinswoning heeft en de woonbonus geniet, hoeft zich geen zorgen te maken. Voor die Vlamingen blijft het fiscaal voordeel behouden. Maar wie nog op zoek is naar een woning en nog een lening moet afsluiten, heeft minder geluk.

Waarom is het nu of nooit als ik nog van de woonbonus wil profiteren?

Dat komt omdat tussen het ondertekenen van het compromis bij het kopen van een woning en het verlijden van de krediet- en aankoopakte bij de notaris altijd een paar maanden zitten. ‘De maximale termijn is vier maanden. Doorgaans hebben we alle informatie binnen twee à drie maanden’, zegt notaris Bart Van Opstal.
Tot nog toe was het niet helemaal duidelijk of de nieuwe Vlaamse regering de datum van de kredietakte of het ondertekenen van het compromis als uitgangspunt zou nemen. Dat maakt een verschil, want het is niet omdat u nu een woning koopt dat alles meteen in kannen en kruiken is.

In regeringskringen is te horen dat naar de datum van het verlijden van de kredietakte zal worden gekeken, en dat er geen overgangsmaatregelen komen. ‘Daardoor is er zo min mogelijk een verstoring van de vastgoedmarkt’, klinkt het.

Bestaat de kans dat ik te laat ben?

Dat kan. Hoeveel tijd een notaris precies nodig heeft om alle nodige informatie te verzamelen - denk aan het bodemattest, een stedenbouwkundig uittreksel, het energieprestatiecertificaat en informatie over de keuring van de elektrische installatie - hangt af van de complexiteit van het dossier. Duurt het vier maanden - de maximale termijn - dan loopt u het voordeel mis.

Bron
De Tijd

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons