Nieuwe trend: Belgen doen aan social cocooning

Onze woningen zijn vandaag veel meer dan een plaats om te eten, te ontspannen en te slapen. Ze zijn het centrum van ons persoonlijk cultureel universum. Dat is de uitkomst van, de Techonomic Index, het meest uitgebreide onderzoek dat peilt naar de manier waarop Europeanen omgaan met technologie. De enquête, die uitgevoerd wordt in opdracht van Samsung, werd dit jaar uitgebreid tot 18 Europese landen, waaronder ook België.

Dankzij technologie is het eigen huis meer dan ooit de plaats waar we inspiratie halen uit de wereld rondom ons. Vanuit onze woning houden we contact met onze vrienden en familie, vervullen we taken voor het werk en doen we kennis op om onszelf te verrijken. Technologie speelt hierin een cruciale rol en is meer dan ooit verweven met ons dagelijkse leven. Met een gemiddeld aantal van 18 elektronische toestellen per gezin[I], zet de Belg de evolutie naar slimmere woningen ongehinderd verder. 

De mogelijkheden die consumenten vandaag voorhanden hebben zijn eindeloos. Netwerktechnologie en slimme elektronische toestellen maken het mogelijk voor ons om hypergeconnecteerd te zijn, waardoor we waar en wanneer we willen content kunnen consumeren. De blijvende populariteit van sociale netwerken zorgt ervoor dat onze levens meer dan ooit verbonden zijn. Het potentieel van het Internet of Things zal de komende maanden en jaren toenemen, en de manier waarop wij onze online verbonden toestellen gebruiken, blijft evolueren. 

Trendwatcher Herman Konings licht toe: “Cocooning stak eigenlijk al de kop op in de jaren tachtig en we zien dat deze trend zich vandaag doorzet in een veel socialere vorm, social cocooning. De mensen blijven graag thuis, maar wel om te netwerken met vrienden en familie, of zelfs om te gamen met mensen die ze nooit ontmoet hebben. Ze consumeren thuis steeds meer digitale content en dit is allemaal mogelijk gemaakt door technologische innovaties zoals streaming, het internet of things en de smart TV. Het lokale aspect neemt ook aan belang toe: huizen dienen meer en meer als ‘open huizen’ waar ze vrienden en kennissen of mensen uit de buurt ontvangen of waar vreemden zelfs een kamer kunnen huren, denk maar aan de opkomst van Airbnb”. 

*Cultuur “op aanvraag” vanuit de zetel *
• Meer dan zes op tien Belgen streamen tv, film of videocontent meer dan de 51% die downloaden
• Belgen die tv, film of videocontent streamen, doen dit dagelijks bijna een uur
• Belgen zijn grootste afnemers van digitale boeken en magazines in Europa 

Van de informatieve TED-lezingen, over online taalcursussen en doe-het-zelf video's op YouTube, Belgen stillen steeds vaker thuis hun honger naar kennis. De eigen woning is de ideale uitgangsbasis om kennis te vergaren en sociaal te interageren met vrienden, familie en zelfs onbekenden. 

Ook om ons te ontspannen doen we steeds vaker een beroep op nieuwe technologische snufjes. Zo streamt meer dan zes op tien[II] Belgen vandaag regelmatig video's, meer dus dan het aantal dat content downloadt. E-books en andere digitale publicaties zijn in ons land populairder dan in welk ander land in Europa: ruim veertig procent (43%[III]) kocht minstens een keer een e-boek of e-magazine. 

Verknocht aan televisie
• Gemiddeld kijkt de Belg dagelijks 3 uur en 11 minuten tv
• Meer dan 91% kijkt dagelijks tv 

Ondanks de inburgering van smartphones, tablets en computers, blijkt uit de studie dat televisie nog steeds de grootste trekpleister is voor entertainment thuis. In België kijkt maar liefst 91% van de bevolking dagelijks tv. Door de opkomst van streaming- en downloaddiensten kan de consument tv-kijken een meer persoonlijke invulling geven. De tv maakt traditioneel onderdeel uit van het meubilair in de Belgische woonkamer, maar wordt nu steeds meer het verzamelpunt van digitaal amusement.

Koen Dekoning, woordvoerder van Samsung België, heeft hiervoor een verklaring: “Onze woningen zijn vandaag het centrum van ons persoonlijk cultureel universum en daarin heeft technologie een groot aandeel. De exponentiële groei van digitale media, meer content van betere kwaliteit en een groter aantal toestellen biedt de consument veel mogelijkheden. We kunnen de wereld verkennen, nieuwe vaardigheden aanleren en onze kennis en levenservaringen verrijken, allemaal gewoon vanuit onze eigen woonkamer. 

“Komen eten” zit in de lift
• Tijd besteed aan het gebruik van kooktoestellen: 53 minuten[IV] per dag
• Bijna vier op vijf Belgen (79%)[V] gebruiken dagelijks een kooktoestel 

Mijn Restaurant, Komen Eten en een resem kookprogramma's met beroemde tv-chefs zetten de Belgen aan het koken. Het groeiende aantal bloggers en YouTube-sterren doen daar nog een schepje bovenop. De enorme rijkdom aan content die toont hoe de meest uiteenlopende exquise gerechten worden bereid, duidt op een groeiende honger om te experimenteren met nieuwe ingrediënten en technieken. En niet alleen voor feesten en andere speciale gelegenheden: 79% van de Belgen maakt elke dag gebruik van een of meer kooktoestellen om zelf een maaltijd op het bord te toveren.Gemiddeld spenderen ze hier bijna een uur van hun tijd aan (53 minuten). 

De Technomic Index is een studie in opdracht van Samsung Electronics door het studiebureau Blue Rubicon. Aan de studie namen meer dan 18.000 respondenten deel in 18 Europese landen waaronder ook België.

[I] De gezinnen die hebben deelgenomen aan de enquête bezitten gemiddeld 18,3 producten of toestellen. Dit gemiddelde is gebaseerd op de volgende lijst van producten: mobiele telefoon, tablet, pc/laptop, printer, fototoestel/videocamera, tv, videospeler, kooktoestel(len), schoonmaaktoestel(len), gameconsole, audio/hifi-systeem.
 [II] 60% van de respondenten streamt minstens een keer per week tv-programma's, films of videocontent
 [III] 43% van de respondenten kocht al minstens een keer digitale content
 [IV] 53 minuten is de gemiddelde totale tijd die respondenten spenderen aan het gebruik van een kooktoestel op een doorsneedag waarop het wordt gebruikt
 [V] 79% van de respondenten zegt dagelijks kooktoestellen te gebruiken 

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons