Nieuwe regels voor eigenaars beschermde woningen

Wie een woning wil verkopen of verhuren, is vanaf 1 januari verplicht om te melden of het pand beschermd is of voorkomt op een inventaris van onroerend erfgoed. Wie dat niet doet, riskeert een geldboete tot maximaal 10.000 euro, zo meldt de Confederatie van Immoberoepen (CIB Vlaanderen).

Kandidaat-kopers of -huurders moeten weten of de woning die hen interesseert op zo’n lijst staat, omdat daar bepaalde voorwaarden aan verbonden zijn, legt Dajo Hermans, de woordvoerder van CIB Vlaanderen, uit. Zo mag je een woning die op een inventaris onroerend erfgoed staat, niet zomaar afbreken. En voor ingrepen aan een beschermd pand heb je heel vaak toelating nodig van het agentschap Onroerend Erfgoed.

Wie een beschermd pand wil verkopen of verhuren, zal dat al in het zoekertje of op de affiche moeten vermelden. Voor woningen die op een inventaris staan, geldt de informatieplicht alleen voor de verkoopovereenkomst.

Volgens CIB Vlaanderen staan er circa 80.000 items op een inventaris onroerend erfgoed, en zijn er ruim 13.000 beschermde monumenten.

De nieuwe informatieverplichting komt bovenop andere verplichte meldingen, zoals het energieprestatiecertificaat (EPC), het keringsattest voor elektriciteit en de overstromingsgevoeligheid.

De Confederatie van Immoberoepen zegt tevreden te zijn dat de consument nog beter geïnformeerd zal worden, maar waarschuwt wel dat vastgoedtransacties daardoor steeds complexer worden.

Bron:
CIB


Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag