Nieuwe regeling voor verkooprechten in Vlaanderen

Als je op dit moment een woning koopt in Vlaanderen betaal je daarop meestal 10 % verkooprechten. De Vlaamse regering besliste om dit percentage binnenkort te veranderen. Aan welke wijzigingen mag je je verwachten?

Op de ministerraad van de Vlaamse regering van 22 december ll. werd er beslist om de registratierechten (in Vlaanderen verkooprechten genoemd) op de verkoop van een woning te verminderen. Wat verandert er binnenkort precies? Eén tarief voor de eerste woning Er bestaat binnenkort maar één enkel tarief meer van verkooprechten ipv dat er nu twee bestonden (met name normaal 10 % en bij klein beschrijf 5 %). Voortaan zal er bij de aankoop van een vastgoed dat je enige woning is (en waarbij je er binnen de twee jaar intrekt) een tarief van 7 % toepassing vinden. Koop je een tweede woning dan geldt dit tarief niet. In dat geval blijf je een tarief van 10 % betalen.

Korting voor bescheiden woningen
Als je een bescheiden woning koopt (het zou gaan om een woning waarvoor je niet meer dan 200.000 euro betaalt en in bepaalde steden of de Vlaamse rand 220.000 euro), dan zou je een korting krijgen op de verkooprechten. Meer bepaald zou je op de eerste schijf van 80.000 euro geen verkooprechten moeten betalen zodat je uiteindelijk 5.600 euro bespaart.

En bij renovatie?
Als je de woning die je koopt renoveert kan je al eveneens een korting krijgen op de verkooprechten, dit afhankelijk van de aard van de renovatie die je doet. Je zou de woning dan wel moeten renoveren binnen de vijf jaar na de aankoop. Ingeval van een renovatie die aan de wettelijke voorwaarden voldoet betaal je maar 6 % verkooprechten.

Gerelateerde artikels

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer

Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis!

87% van de Belgen heeft minstens één rookmelder in huis. Dat blijkt uit een onderzoek van smarthomefabrikant Netatmo. Nochtans is het in België sinds begin 2020 voor iedereen verplicht om thuis de nodige rookmelders te installeren. Bovendien weet 13% van de deelnemers niet of hun exemplaar wel correct werkt. Met deze maatregelen hou je het veilig.
Lees meer

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons