Nieuwe regeling voor verkooprechten in Vlaanderen

Als je op dit moment een woning koopt in Vlaanderen betaal je daarop meestal 10 % verkooprechten. De Vlaamse regering besliste om dit percentage binnenkort te veranderen. Aan welke wijzigingen mag je je verwachten?

Op de ministerraad van de Vlaamse regering van 22 december ll. werd er beslist om de registratierechten (in Vlaanderen verkooprechten genoemd) op de verkoop van een woning te verminderen. Wat verandert er binnenkort precies? Eén tarief voor de eerste woning Er bestaat binnenkort maar één enkel tarief meer van verkooprechten ipv dat er nu twee bestonden (met name normaal 10 % en bij klein beschrijf 5 %). Voortaan zal er bij de aankoop van een vastgoed dat je enige woning is (en waarbij je er binnen de twee jaar intrekt) een tarief van 7 % toepassing vinden. Koop je een tweede woning dan geldt dit tarief niet. In dat geval blijf je een tarief van 10 % betalen.

Korting voor bescheiden woningen
Als je een bescheiden woning koopt (het zou gaan om een woning waarvoor je niet meer dan 200.000 euro betaalt en in bepaalde steden of de Vlaamse rand 220.000 euro), dan zou je een korting krijgen op de verkooprechten. Meer bepaald zou je op de eerste schijf van 80.000 euro geen verkooprechten moeten betalen zodat je uiteindelijk 5.600 euro bespaart.

En bij renovatie?
Als je de woning die je koopt renoveert kan je al eveneens een korting krijgen op de verkooprechten, dit afhankelijk van de aard van de renovatie die je doet. Je zou de woning dan wel moeten renoveren binnen de vijf jaar na de aankoop. Ingeval van een renovatie die aan de wettelijke voorwaarden voldoet betaal je maar 6 % verkooprechten.

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons