Nieuwe internetmakelaar ziet gat in de markt


Best een gewaagde stap anno 2011: starten als makelaar. Marlene Kroet (42) en Benno Kolt (37) durfden het aan en begonnen een internetmakelaardij, Zelfverkopen.nl. Het is een doe-het-zelf-makelaardij die laagdrempeligheid combineert met lage kosten. “We hebben goed gekeken naar gedrag van mensen, naar wat ze willen, en we zagen dat er ruimte was in de markt voor een nieuwe internetmakelaar.”
Door het internet is kennis en informatie makkelijk toegankelijk, mensen worden mondiger. Tegen de makelaar met zijne mooie pak, snelle wagen en vlotte babbel durven ze wel in opstand te komen. Kan er niet wat van de courtage af als ze hun eigen teksten schrijven? Dat beeld bleef bij Kroet hangen. “Met alle respect: makelaars lijken allemaal veel op elkaar in hun dienstverlening en aanwezigheid op internet. Wij wilden het anders doen.”

Zelfde als Makelaarsland?
Dat klinkt bekend; de vergelijking met Jeroen Stoops Makelaarsland ligt voor de hand. Marlene Kroet durft zich nog niet aan hem te meten. “Ik vergelijk me niet met hem, maar ik heb wel een enorme bewondering voor wat hij doet en heb ook zeker de ambitie om minstens zo succesvol te worden. Hij is een groot voorbeeld.”

Laagdrempelig en informeel
Het verschil zit volgens Kroet, van oorsprong bedrijfseconoom met veel marketingervaring, in de uitstraling. Ze wil niet, zoals veel makelaars, aan een imago van financiële dienstverlener vastzitten. “We willen laagdrempelig zijn; mensen moeten zich thuis voelen bij ons. Je huis verkopen moet leuk zijn. Daarom hebben we bijvoorbeeld een informele communicatiestijl.”

Veel aanbod
De lage prijs is het andere grote verschil met Makelaarsland en consorten. Kroet en Kolt hebben hun bedrijf naar eigen zeggen zo slim ingericht dat de marges en de kosten laag zijn. Dat betekent wel dat ze veel aanbod moeten creëren om winst te maken. “Gelukkig gelden in de online business andere marketingwetten dan in de offline wereld. We zetten elke marketing-euro slim in, niet met televisiereclame bijvoorbeeld, maar wel met Google Adverts, zodat we optimaal vindbaar zijn. Want je moet daar zijn waar de mensen je zoeken.”

Grote namen in de makelaardij
Kroet is niet onder de indruk van de naambekendheid van grote namen in de makelaardij en de potentiële kracht die daarvan uitgaat. “Toen ik mijn vrienden en kennissen naar Makelaarsland vroeg, bleken heel weinig van hen dat te kennen. Mensen staan niet open voor een merk zolang ze er niets mee willen. Het kwartje valt pas als ze een makelaar nodig hebben.”

Toegevoegde waarde internetmakelaar
Of de internetmakelaar in deze moeilijke tijden voldoende toegevoegde waarde heeft, vindt Kroet moeilijk te zeggen. “Je hebt twee kanten van het verhaal. In deze tijden is het prettig als je de kosten laag kunt houden, maar aan de andere kant is maximale begeleiding ook een goed idee. Daarom zal de servicemakelaar altijd blijven bestaan.”

Zelf woning verkopen
Kroet is dan ook realistisch over het potentiële marktaandeel van de internetmakelaars. “Het zal nooit fiftyfifty worden, hooguit negentig procent voor de traditionele makelaar en tien procent voor de internetmakelaar. Maar er zijn zeker genoeg mensen die het leuk vinden om hun eigen huis te verkopen. Wie kan immers beter een huis laten zien dan de bewoner zelf? En als bewoner ben je de enige die kan vertellen dat het bakkertje op de hoek op zaterdagochtend heerlijke croissantjes bakt.”

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons