Nieuwbouwwoningen zijn de veiligste vastgoedinvestering

De Belgische woningmarkt verandert: één op vijf woningen of appartementen die vandaag te koop staan, worden gekocht door investeerders om te verhuren. Bij nieuwbouw ligt dat percentage zelfs nog een pak hoger: ruim de helft van alle nieuwbouwpanden wordt vandaag gekocht door investeerders.

Dat is logisch en goed gezien van vastgoedinvesteerders, want hoewel Belgen nog altijd een baksteen in de maag hebben, evolueert zelfs onze woningmarkt naar een huurmarkt. Geen ander land heeft procentueel gezien zoveel woningeigenaars als ons land, maar dat is aan het keren: de huurdersmarkt wordt gestaag groter.

Traditionele visie op de huurder
Er is meer vraag, dus moet het aanbod volgen. Als we naar bovenstaande cijfers kijken, blijkt dat vastgoedinvesteerders dát alvast goed begrepen hebben. Wat ze nog niet helemaal begrepen hebben is dat een grote groep mensen die een woning willen huren, zijn gading niet vindt in het huuraanbod. Vastgoedinvesteerders blijken namelijk vooral nieuwbouwappartementen te kopen.

Dat is deels te wijten aan een té traditioneel beeld van huurders: jonge koppels die nog sparen voor een eigen woning of oudere koppels voor wie het huis te groot is geworden.

Maar er zijn steeds meer gezinnen op zoek naar een huurwoning omdat ze bewust geen eigen huis willen, omdat ze wel huur kunnen betalen, maar om welke reden ook geen lening vinden, omdat ze liever niet opkijken tegen een maandelijkse financiële verplichten voor de komende 25 jaar…

Vertrouwensband met je huurder
Voor prille koppels die sparen voor een eigen woning en voor ouderen die nog niet aan een rusthuis toe zijn is een huurappartement een tijdelijke oplossing. Daar moet je je als verhuurder goed van bewust zijn.

Wie daarentegen een woning huurt, ziet dat niet als een tijdelijke oplossing maar doet dat om heel goede redenen en voor lange tijd. Woninghuurders blijven gewoonlijk dan ook langer in hun woning dan appartementhuurders. Je kan een langdurige, stabiele vertrouwensband opbouwen met je huurders. En dat is niet onbelangrijk voor je gemoedsrust als verhuurder.

De veiligste vastgoedinvestering
Wat geldt voor elk huurpand, geldt natuurlijk ook voor woningen: als je goede huurders wilt, moet je hen kwaliteit aanbieden. Een nieuwbouwwoning is daarom dé investering die het meest zekerheid biedt. Door de stijgende vraag ben je zeker dat de woning verhuurd geraakt, terwijl het type pand ervoor zorgt dat je huurders voor de lange termijn aantrekt.

En voor de prijs ten slotte moet je het niet laten.

Uit een recente analyse van de Belgische woningmarkt blijkt dat het prijsverschil tussen appartementen en woningen de laatste jaren steeds kleiner is geworden. De prijs van woningen stijgt wel vlugger dan die van appartementen, die blijkbaar tegen hun limiet aanzitten.

Met een nieuwbouwwoning kies je dus voor meer zekerheid, voor bijna dezelfde prijs.

Bron
Investr

Gerelateerde artikels

Wil je je residentiële woning verkopen?

Een woning verkopen kan soms best uitdagend lijken. Het is een proces waar de meesten nog niet zo veel ervaring mee hebben. Daarom geven we je graag wat meer uitleg over de wat er allemaal komt kijken bij zo’n verkoop
Lees meer

In welk vastgoed kan je investeren?

De vastgoedwereld is boordevol met investeringsmogelijkheden. Zelfs als kleinere investeerder heb je vaak de mogelijkheid om een mooie slag te slaan. Je hoeft immers niet altijd gigantische bedragen te investeren om er voordeel uit te halen. 

Om je even een duidelijker beeld te geven van de soorten vastgoed waar je in kan investeren, hebben we ze hieronder even voor je opgelijst.
Lees meer

Een opbrengsteigendom kopen: met welke aspecten moet je rekening houden?

Geld op de bank: vandaag de dag vergaart het meer stof dan dat het opbrengt. Daarom is het slim om je geld op andere manieren in te zetten: door te investeren in vastgoed, bijvoorbeeld. Bezit je al een huis en denk je eraan om een opbrengsteigendom aan te kopen? Dan moet je wel met bepaalde aspecten en kosten rekening houden.
Lees meer

De voordelen van een tweede verblijf aan de Belgische kust!

Ok, dit jaar zit een buitenlandse reis er misschien niet in, maar ook in de komende jaren kan een tweede verblijf aan de Belgische kust je veel plezier schenken. Wij zetten even enkele voordelen van een tweede verblijf aan de kust op een rijtje. En ja, dat zijn er heel wat.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons