Nieuwbouw kopen of woning renoveren?

Heel wat Belgen laten zich verleiden tot de aankoop van een bestaande woning om ze dan stapsgewijs te renoveren. Dat laat zich voelen in de verkoopscijfers van nieuwbouwwoningen. Volgens Century21 zijn die het afgelopen jaar met 15% gedaald. Nochtans heeft een nieuwbouw onmiskenbare voordelen ten opzichte van een bestaande woning. Century 21 duidt die aan de hand van 4 valkuilen.

Valkuil 1: "Nieuwbouw is duur, toch?”
“Mensen hebben soms het gevoel dat ze financieel beter af zijn met de aankoop van een bestaande woning, maar schijn bedriegt wel eens,” zegt Isabelle Vermeir, operationeel directeur bij Century 21. “Het klopt dat nieuwbouw in grote lijnen iets duurder is. Je betaalt tenslotte 21% BTW, alle materiaal is nieuw, en de gronden zijn zeker niet goedkoper dan vroeger. Maar wat initieel goedkoper lijkt, komt nadien vaak duurder uit door renovatiekosten. Met nieuwbouw bespaar je alvast heel wat woonkosten zoals de hoge energiefacturen.”

Valkuil 2: “Oppassen voor dubbel betalen”
“We zien geregeld koppels die een appartement op plan kopen en vervolgens hun nieuwbouw in schijven beginnen af te betalen - nog voor het gebouw er staat. Dat is niet abnormaal,” aldus Vermeir. “Maar als je ook nog huur moet betalen voor de woning waar je tijdens de bouwwerken woont, moet je verrassingen trachten te vermijden. Zeker als de oplevering langer dan gepland duurt, kan het een dure grap worden. Lees daarom voor de aankoop goed het lastenboek waar het hele bouwproces duidelijk in beschreven staat.”

Valkuil 3: “Euhm, de Wet Breyne”
“Soms komen kopers maanden na hun aankoop ontredderd en boos bij ons binnenvallen, omdat ze na een tijd al verschillende mankementen tegenkomen in hun nieuwbouwappartement. Maar als je een nieuwbouw op plan koopt - wat almaar meer mensen doen - moet je weten dat je goed beschermd bent door de Wet Breyne. Die legt onder meer strenge aansprakelijkheidsregels voor de bouwheer op. Na de oplevering is het dus zeker niet zo dat het bouwbedrijf het geld opstrijkt en van je verlost is. Tussen de voorlopige en definitieve oplevering zit een jaar, en in die periode kan je nog zeker gebreken melden.”

Valkuil 4: “Je eigen bouwwerf is geen verboden terrein”
“Je kan al veel ellende voorkomen door tijdens de bouw een oogje in het zeil te houden en niet pas bij de sleuteloverdracht”, weet Isabelle Vermeir. “Dat klinkt logisch, maar zeker bij grote bouwprojecten zien we echt veel mensen die de bouwwerf amper gaan bezoeken en de werf dus ook niet opvolgen. Spreek goed af met de werfleider en vraag ook om geïnformeerd te blijven.”

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons