Negen tips voor de luie verbouwer

Een doe-het-zelfverbouwing kost zonder uitzondering bloed, zweet, tranen en een flinke dosis stressbestendigheid. Voor wie tussendoor toch op geregelde tijdstippen op de sofa plant te liggen, heeft De Standaard Magazine negen tips om in alle rust te renoveren. (Of toch een creatieve poging tot.)

1. Ken jezelf
Te lui om je hond uit te laten? Begin dan niet aan een doe-het-zelfproject, want de zetel zal altijd aanlokkelijker zijn dan een teil cement. Een bovengemiddeld energieniveau en een royale portie positivisme zijn essentiële eigenschappen van een doe-het-zelver, net als stevig jeukende vingers. Ook enig technisch inzicht en een paar rechtse handen zijn noodzakelijke verbouwtools. Stem je huizenjacht en verbouwplannen af op je zin en kunde om erin te vliegen. Bespaar jezelf een hoop miserie en frustratie, dus.

2. Verzamel een crew
Verbouwen doe je bij voorkeur niet hele weekends alleen. Woeste afbraakwerken zijn zoveel leuker als je ze met anderen kunt delen. Trommel dus geregeld vrienden op om mee te sleuren en labeuren. Een tip? Vrienden met een stel vaardige handen zijn boven bureauknechten te verkiezen, want je wilt niet de hele dag uitleg staan geven.

3. Kom er niet aan
Of toch zo weinig mogelijk. Ziet het er nog enigszins goed uit? Blijf er dan af, of doe enkel het hoogst noodzakelijke. Ben je bijvoorbeeld niet van plan om structurele aanpassingen aan je woonst te doen, bekijk dan goed de staat van de muren voor je begint te strippen. Veel makkelijker is om de bestaande muren opnieuw te behangen met vliesbehang of glasvezelbehang, en daar dan een leuk kleurtje tegenaan te schilderen. De structuur van het behang verdoezelt automatisch oneffenheden op de bestaande muren.

4. Camoufleer meer
‘Verdoezelen’ is het codewoord van de patattenzakverbouwer. En daar komt meestal nogal wat verf aan te pas. Neem nu een typische omabadkamer, bezet met extreem te mijden tegels in alle tinten bruin. Een slimme luiaard denkt er niet aan om de badkamer opnieuw te betegelen, maar gaat gezwind met een verfborstel aan de slag. Kwalitatieve verfmerken hebben speciale primers en verven voor tegels en die doen hun werk uitstekend, op voorwaarde dat je de tegels eerst vetvrij maakt. Het voordeel van tegels schilderen is dat je de voegen zo mee schildert: de totale look die je bekomt, is netjes en fris.

5. Shop online
Een bijzonder tijdrovende bezigheid tijdens een verbouwing is de zoektocht naar de juiste materialen. Ooit al een tegelwinkel binnengewandeld? Het aanbod is overweldigend, de besluiteloosheid demotiverend. Een meer relaxte manier van aankopen gebeurt aan de keukentafel. Of nog beter: in de zetel. Het onlineaanbod aan verbouwmaterialen, sanitair en leidingen is gigantisch.

6. Pret met houtskelet
Moet je toch structurele werken doen of wil je een stuk bijbouwen? Ga dan na of je met houtskelet kunt werken. Bijbouwen is per definitie niet lui, maar skeletbouw is toch de minst arbeidsintensieve optie. Het gaat snel en is ook vrij eenvoudig: een skelet maken, panelen of glas ertussen plaatsen en afwerken. Isoleren wordt een fluitje van een cent en je kunt met grote raampartijen werken.

7. Multiplex, je vriend
Het hipstermateriaal van het moment is multiplex. Dat is goed nieuws voor je luie ledematen, want multiplex is een twee-in-éénmateriaal waarmee je veel tijd wint. Het plaatmateriaal van verlijmde fineerlagen is multi-inzetbaar en handig voor de constructie van kasten, vaste meubelen, scheidingswanden en deuren.

Het luie zit ‘m erin dat multiplex zowel structuur als afwerking is. Kies je voor een iets duurdere decoratieve multiplex, dan kun je die gewoon zichtbaar laten. Het aanbod is groot, zowel wat afmetingen, dikte als fineersoort betreft.

8. Tover met leidingen
Nieuwe nutsleidingen leggen, zo’n klus klaar je niet in één dag. Je komt er ook als luierik in heel wat gevallen niet onderuit. Maar zien we je daar al meteen een slijpschijf bovenhalen en de mooie tegelvloer uitbreken? Het kan ook anders. Leidingen laten zich heel handig verstoppen in buizen of kabelgoten die zichtbaar over het plafond heen lopen. Het is eenvoudig en het ziet er een tikje industrieel uit, perfect on trend.

9. Laat het geld rollen
Wie lui wil verbouwen moet geld spenderen. Werken waar jij je handen niet aan vuil wilt maken, moet je uitbesteden. Verder bespaar je ook beter niet op materiaalkeuze, want dan kun je alle inspanningen over een paar jaar gewoon overdoen. Investeer ook in degelijk gereedschap, want dat bespaart je tijd en gepruts.

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons