Natuurlijk zwembad: wat zijn de voor- en nadelen?

Met een natuurlijk zwembad mag je alles vergeten over chloor, Ph-controle enzovoort. Een natuurlijk zwembad heeft het grote voordeel dat het zelfregulerend is dankzij de lagune. “Lagooning” is een natuurlijke waterzuiveringstechniek. Concreet wordt het zwembad over het algemeen verdeeld in drie zones: een badzone, een lagunezone met de nodige planten voor de zuivering van het water en een regeneratiezone met zuurstofhoudende planten die het water ontsmetten. Een pomp zorgt voor de vernieuwing van het water.

Voordelen

  • Een natuurlijk zwembad is veel ecologischer omdat de planten het werk doen van de chemische producten van de traditionele zwembaden.
  • Het is ook in zekere zin zuinig omdat er geen chemicaliën voor nodig zijn. Bovendien worden er zelden verwarmingssystemen in gezien.
  • Esthetisch, omdat het zich vermengt met het milieu en de natuur.

Nadelen

  • Er is meer water nodig, want er treedt meer verdamping op. Bovendien zijn er “verboden” zones om te zwemmen.
  • Daarnaast is het water kouder. We raden zelfs aan om het niet te verwarmen boven 24 tot 25 graden Celsius, anders kunnen zich bacteriën vormen. Gerelateerd probleem: het is beter om de installatie van een natuurlijk zwembad in de volle zon te vermijden, vooral als ons klimaat tropisch wordt, want als het zwembad erg zonnig is, zal het water warmer zijn en waarschijnlijk de bovenstaande drempel overschrijden.
  • Pas ook op voor zonnebrandcrèmes, want sommige componenten van deze crèmes kunnen planten beschadigen.

Gerelateerde artikels

Gevelrenovatie!

De gevel is zowat de etalage van je huis. Een etalage die vaak beproevingen ondergaat, zoals slecht weer, vervuiling en het verstrijken van de tijd, wat tot barsten kan leiden. Het is dus belangrijk hem regelmatig te onderhouden of hem zelfs volledig op te knappen. Maar hoeveel kost dat?
Lees meer

Renovatiepremies: dit verandert er in 2021!

Ben je van plan om je huis of appartement energiezuinig te renoveren? Dan kan je ook in 2021 nog beroep doen op de energie- en renovatiepremies van netbeheerder Fluvius. Behalve de nieuwe premies voor zonnepanelen en het verhogen van je energielabel zijn er ook heel wat blijvers en is er één uitvaller: de dakisolatiepremie voor doe-het-zelvers.
Lees meer

Slopen en heropbouwen aan 6% btw: dit zijn de voorwaarden!

Vandaag betaal je op de meeste plaatsen in ons land nog 21% btw als je een huis sloopt, bouwt of renoveert. De kersverse federale regering belooft om de komende vijf jaar werk te maken van een verlaagd btw-tarief van 6% voor iedereen die in België wil slopen en heropbouwen. Maar aan welke voorwaarden moet je precies voldoen om daar aanspraak op te maken?
Lees meer

(Ver)bouwplannen? Dit betekent het federale regeerakkoord voor jou!

Ga jij een huis bouwen of renoveren? Dan heeft de nieuwe federale regering misschien wel goed nieuws voor jou in petto. Volgens het regeerakkoord van de zogenaamde Vivaldi-coalitie geniet je binnenkort bijvoorbeeld van een verlaagd btw-tarief van 6% als je sloopt en herbouwt. We geven je een overzicht van de belangrijkste veranderingen op bouw- en woonvlak.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons