Na-isolatie spouwmuren bereikt record

In 2015 werden er 20.247 spouwmuren na-geïsoleerd, een stijging van 15 procent in vergelijking met 2014. Op twee jaar tijd bedraagt de stijging van 30 procent.

De na-isolatie van spouwmuren moet verplicht geregistreerd worden bij de controle-organisatie BCCA. Sinds de invoering van het kwaliteitssysteem werden tussen 1 juli 2012 en 31 december 2015 zo’n 56.512 woningen of appartementen geïsoleerd volgens het kwaliteitssysteem.

Limburg koploper
Wanneer de provincies met elkaar vergeleken worden, blijkt dat er in Limburg sterk ingezet wordt op woningrenovatie. In deze provincie zijn de afgelopen jaren het meest spouwmuren na-geïsoleerd. Van de 56.512 spouwmuurisolatiewerken die uitgevoerd werden binnen het kwaliteitssysteem, werd er 29,4 procent, of bijna 3 op 10, in Limburg uitgevoerd. De provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen zijn elk goed voor ongeveer 20 procent van het aantal dossiers.

Rendement
Minister van Energie Annemie Turtelboom noemt het een ‘goeie zaak’ dat er meer mensen deze energiebesparende renovatie uitvoeren in Vlaanderen. ‘We moeten de Vlaming overtuigen om hier werk van te maken. Daarvoor moeten we wijzen op de rendementen die dergelijke ingrepen opleveren. De investering is doorgaans op vijf jaar terugverdiend. Met de huidige lage intresten op spaarboekjes is dit hét moment om te investeren in energie-efficiëntie.’, zegt Turtelboom.

Het aanbrengen van isolatie in bijvoorbeeld een spouwmuur van zes centimeter van een halfopen bebouwing (165 vierkante meter) kost ongeveer 3.100 euro, min 990 euro aan premies. De besparing op de jaarlijkse energiefactuur bedraagt 495 euro. Na twintig jaar maak je zo een nettowinst van 7.500 euro.

Premie van netbeheerder
De spouwmuren van een woning achteraf inspuiten met isolatie is een relatief eenvoudige en goedkope ingreep, met een beperkt risico. De meeste woningen die na 1945 werden gebouwd, bevatten spouwmuren. Om helemaal zeker te zijn, is het best een gaatje in een voeg te boren. Schiet de boor na een tiental centimeter door, dan hebt u een spouwmuur.

Na-isoleren van een spouwmuur geeft recht op een premie van 6 euro per vierkante meter van de netbeheerder (Eandis of Infrax). U moet samenwerken met een erkend aannemer en de woning moet voor 1/1/2006 aangesloten zijn op het distributienet. Meer info over de premies vindt u op www.energiesparen.be/subsidies.

Wie de spouwmuur wil laten isoleren, kan voor de financiering altijd beroep doen op de energielening. Alle info op www.energiesparen.be/energielening. Ondertussen zijn reeds 4.278 leningen goedgekeurd sinds de start op 1 januari 2015.

Bron:
Netto

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons