Na-isolatie spouwmuren bereikt record

In 2015 werden er 20.247 spouwmuren na-geïsoleerd, een stijging van 15 procent in vergelijking met 2014. Op twee jaar tijd bedraagt de stijging van 30 procent.

De na-isolatie van spouwmuren moet verplicht geregistreerd worden bij de controle-organisatie BCCA. Sinds de invoering van het kwaliteitssysteem werden tussen 1 juli 2012 en 31 december 2015 zo’n 56.512 woningen of appartementen geïsoleerd volgens het kwaliteitssysteem.

Limburg koploper
Wanneer de provincies met elkaar vergeleken worden, blijkt dat er in Limburg sterk ingezet wordt op woningrenovatie. In deze provincie zijn de afgelopen jaren het meest spouwmuren na-geïsoleerd. Van de 56.512 spouwmuurisolatiewerken die uitgevoerd werden binnen het kwaliteitssysteem, werd er 29,4 procent, of bijna 3 op 10, in Limburg uitgevoerd. De provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen zijn elk goed voor ongeveer 20 procent van het aantal dossiers.

Rendement
Minister van Energie Annemie Turtelboom noemt het een ‘goeie zaak’ dat er meer mensen deze energiebesparende renovatie uitvoeren in Vlaanderen. ‘We moeten de Vlaming overtuigen om hier werk van te maken. Daarvoor moeten we wijzen op de rendementen die dergelijke ingrepen opleveren. De investering is doorgaans op vijf jaar terugverdiend. Met de huidige lage intresten op spaarboekjes is dit hét moment om te investeren in energie-efficiëntie.’, zegt Turtelboom.

Het aanbrengen van isolatie in bijvoorbeeld een spouwmuur van zes centimeter van een halfopen bebouwing (165 vierkante meter) kost ongeveer 3.100 euro, min 990 euro aan premies. De besparing op de jaarlijkse energiefactuur bedraagt 495 euro. Na twintig jaar maak je zo een nettowinst van 7.500 euro.

Premie van netbeheerder
De spouwmuren van een woning achteraf inspuiten met isolatie is een relatief eenvoudige en goedkope ingreep, met een beperkt risico. De meeste woningen die na 1945 werden gebouwd, bevatten spouwmuren. Om helemaal zeker te zijn, is het best een gaatje in een voeg te boren. Schiet de boor na een tiental centimeter door, dan hebt u een spouwmuur.

Na-isoleren van een spouwmuur geeft recht op een premie van 6 euro per vierkante meter van de netbeheerder (Eandis of Infrax). U moet samenwerken met een erkend aannemer en de woning moet voor 1/1/2006 aangesloten zijn op het distributienet. Meer info over de premies vindt u op www.energiesparen.be/subsidies.

Wie de spouwmuur wil laten isoleren, kan voor de financiering altijd beroep doen op de energielening. Alle info op www.energiesparen.be/energielening. Ondertussen zijn reeds 4.278 leningen goedgekeurd sinds de start op 1 januari 2015.

Bron:
Netto

Gerelateerde artikels

Hoe brandveilig is houtskeletbouw nu echt?

Dat hout een brandbaar materiaal is, weet iedereen. Denk maar aan een kachel of een open haard waar je hout gebruikt als brandstof. Maar niet elk hout is brandhout. Dat geldt in het bijzonder voor houtskeletbouw. In tegenstelling tot wat mensen soms denken, is houtskeletbouw niet minder brandveilig dan andere bouwmethodes. Op voorwaarde uiteraard dat er volgens de regels wordt gebouwd. 
Lees meer

Klussen bij wintertemperaturen!

Lange nachten, koude dagen… de winter staat weer voor de deur. Tijd om je woning vorstproof te maken. Maar welke klussen breng je best nog snel in orde voor het kwik te sterk daalt? Met deze do’s en don’ts kom je de winter door zonder onaangename verrassingen én blijven jouw stookkosten onder controle.
Lees meer

Hoe pak je een aanbouw aan? 4 Tips!

Net een woning gekocht, maar mag het wat meer zijn? Overweeg dan een aanbouw of uitbouw. Zo schep je extra ruimte, al komt er wel wat bij kijken. Wij vertellen je alvast hoe je deze uit- op aanbouw efficiënt aanpakt en geen stappen over het hoofd ziet.


Lees meer

Een pelletkachel plaatsen: hoeveel kost dat?

Steeds meer mensen vallen voor een pelletkachel! Zuinig, redelijk ecologisch, performant en gemakkelijk in gebruik, het is voor veel mensen een goede keuze als bijverwarming. Sommigen, zoals ik, maken er zelfs hun hoofdverwarming van! Maar hoeveel kost een installatie?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons